POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti'de yeni Başkanlık Divanı belli oldu
İYİ Parti'de yeni Başkanlık Divanı belli oldu
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret açıklaması!
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret açıklaması!
İşçiler ormanda insan kafatası buldu!
İşçiler ormanda insan kafatası buldu!
DEM Parti’den CHP’ye kritik ziyaret
DEM Parti’den CHP’ye kritik ziyaret
24 Ocak 2023 Salı - 16:34

EİB Başkanı Eskinazi: Mevcut kurla hepimiz kaybediyoruz!

Bakan Nebati'nin iş dünyasıyla buluştuğu toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, "Mevcut döviz kuru enflasyonla mücadelede bir başarı kazandırmıyor. Hepimiz kaybediyoruz" dedi. Öte yandan İTB Başkanı Kestelli'den de tarıma destek çağrısı geldi.

EİB Başkanı Eskinazi: Mevcut kurla hepimiz kaybediyoruz!

GERÇEKİZMİR - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati İzmir'de İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) iş birliğiyle düzenlenen İzmir İş Dünyası Toplantısı’na katıldı.

Swiss Otel Büyük Efes Smyrna Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Bakan Nebati’nin yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, milletvekilleri, iş dünyası temsilcileri ve STK başkanları da yer aldı. 

Buluşmada iş dünyasının başkanlarından önemli mesajlar geldi. 



"7 YAŞINDAN BERİ İŞ HAYATININ İÇİNDEYİM..."
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, “İhracatçılarımızın size mesajlar çok fazla. Ben 69 yaşındayım, 7 yaşından beri iş hayatının içindeyim. Hayatım ihracatla geçti ama bugünkü gibi zorlu süreçleri çok az gördüm. Her hükümet ihracata dayalı büyüme modelini benimsediğini paylaşıyor ama son zamanlarda bunun için gerekli adımları atamadığımızı gördüğüm için çok üzgünüm. Türkiye 2022 yılında 254 milyar dolar kazandıran ihracatçılar olarak gece gündüz çalışıyoruz. 2022 yılını altın yıl diye tanımlamıştık, ilk yarısı çok güzel tamamlandı. 2022 yılı ocak haziranda yüzde 20 artışla 114.4 milyar dolara çıktı, rekorlar kırdığımız o dönemlerde işlerin iyi gitmediğini dillendirmiştik. 2022 yılı üçüncü çeyreğinde artış hızı düşmeye başladı. 54.9 milyar dolara ilerleyebildi sadece. Son çeyrekte ise eksiye düştük, 58 milyar dolara geriledi. Finansmana erişimde yaşadığımız zorluklar, yüksek enflasyon ve düşük döviz kuru en büyük sorunlarımız. Mevcut döviz kuru enflasyonla mücadelede bir başarı kazandırmıyor. Hepimiz kaybediyoruz. İhracatı kösteklerken, ithalatı da arttırıyoruz. Bu tabloyu tersine çevirebiliriz. Üç soruna acil çözüm geliştirmeliyiz. Enflasyon muhasebesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Hükümetimizden kendi programlarında bunları değiştirecek önlemler almalarını bekliyoruz. İhracat pazarları bugünden yarına kazanılmıyor, sabır ve emek istiyor. Pazarları kazanmak uzun zaman alırken kaybetmek bir günde oluyor. Bugün pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız, bizim elimizden tutun pazarlarımızı kaybetmeyelim. Bu taleplerimiz yerine getirildiği takdirde 2023 yılını kayıp yıl olmaktan kurtarabiliriz” diye konuştu. 



TEMEL POLİTİKA UNSURU OLMALI
Tarım ve hayvancılığın küresel düzeyde ne denli stratejik bir değer olduğunu artık tartışmaya gerek olmadığını dile getiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de, “Son 2-3 yılda yaşananlar gıda güvenliğinin ve güvencesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Öncelikle yüksek tarımsal üretim potansiyelimiz ile dünyanın avantajlı ülkelerinden birisi olduğumuzu söylemek isterim. 2002 yılında tarımın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da yüzde 12’ye yakın olan payının 2021 sonunda yüzde 5.7’ye gerilediğini görüyoruz. Tarım ve hayvancılığın milli gelirdeki payının bu denli erimesi tüm dünya için bir çarpık gelişme sorunu ve bence Türkiye pek çok ülkenin düştüğü bu hataya düşmemeli. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da tarım ve hayvancılığın payını yeniden yüzde 10’un üzerine çıkartacak her türlü adımı kararlılıkla atmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun için çağın rekabetinin getirdiği yenilikçi bir anlayışa ihtiyaç var. “Tarım 4.0” ya da “Akıllı Tarım” olarak tanımladığımız bu yeni anlayışın çok ciddi bir şekilde temel politika unsuru olması gerekiyor. Ege bölgesi gibi ülkenin en değerli hinterlandına sahibiz. Bunun anlamı şu: İzmir’e yapılan yatırımların çarpan etkisi çok daha yüksek. Bu nedenle hükümetimizin; tarımı teknolojiyle büyütme çabalarımıza desteğini artırması, kuraklıkla mücadelede sürdürülebilir çözümler üretmesi, girdi maliyetlerindeki büyük sıçramanın yarattığı tahribatı önlemesi, Dikili, Kınık ve Bayındır’da yürüttüğümüz tarıma dayalı ihtisas organize bölgelerine omuz vermesi ve finansmana erişim sıkıntısına çare olması hayati önemde. Tarımdaki sorunlar çözülmediği sürece ekonomide sorunların da çözülemeyeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Bakan Nebati'den kongre binası çıkışı: Yıkılıp otopark yapıldığını İzmirliler bilmeli!
 
Yorgancılar'dan kredi isyanı, Özgener'de 'teşvik edici indirim' çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati'den kongre binası çıkışı: Yıkılıp otopark yapıldığını İzmirliler bilmeli!
1923’te Atatürk öncülüğünde gerçekleştirilen İktisat Kongresi’nin düzenlendiği ...
Memur emeklisinin zam farkı için tarih belli oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, memur emeklilerinin zam farkının ...
Cangrup Sigorta'ya dünya devi ortak
Türkiye çapında alanının öncülerinden olan sigorta brokerlık şirketi CanGrup ...
 
Bakan Nebati'den İktisat Kongresi mesajları!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi'nin (1. ...
Gram altından tüm zamanların rekoru!
Altının gram fiyatı rekor tazeledi. Altın fiyatlarında son durum nasıl? ...
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Gece yarısı itibariyle benzine 1 lira 25 kuruş zam geliyor.
 
Otomobil devi 3 bin 200 kişiyi işten çıkarıyor!
Merkezi ABD'de bulunan otomotiv üreticisi Ford’un elektrikli araçlar için ...
Borsa'daki dalga 83 bin kişiyi vurdu!
Borsa geçen yılki kazançların aksine bu yıla dalgalı bir başlangıç yaptı. ...
Hindistan'dan İzmir'e 'lezzetli festival' önerisi
Hindistan'da düzenlenen dünyanın en büyük sokak lezzetleri festivaline ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri