POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Süper Lig'de küme düşen 2. takım belli oldu
Süper Lig'de küme düşen 2. takım belli oldu
Bakan açıkladı: Yeni halk plajları açılıyor
Bakan açıkladı: Yeni halk plajları açılıyor
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
29 Mart 2021 Pazartesi - 22:52

Faciadan dönüldü: Ağır hasarlı bina, sağlam binanın üstüne çöktü!

Karşıyaka ilçesinde, geçen yıl 30 Ekim’de yaşanan depremde hasar gören 8 katlı bina kontrollü şekilde yıkımı yapıldığı sırada yakınında bulunan başka bir binanın üzerine devrildi. Taş ve moloz yığınlarının çevreye dağılmasıyla oluşan toz bulutunun ortadan kalkmasının ardından üzerine devrilen binada da ağır hasar meydana geldiği görüldü. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, hasar gören bina ile ilgili de inceleme yapılacağı belirtildi. 

Faciadan dönüldü: Ağır hasarlı bina, sağlam binanın üstüne çöktü!

İzmir'de geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından hasarlı binaların yıkımı için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, bugün saat 17.30 sıralarında Karşıyaka ilçesine bağlı Şemikler Mahallesi'nde, hasarlı olduğu tespit edilen 8 katlı bir binanın yıkımı sırasında, yakınında bulunan ve sağlam olduğu ifade edilen 5 katlı yeni binanın üzerine devrildi. Ayrıca, bu sırada çalışma yapan bir iş makinesinin üzerine de moloz yığınlarının düştüğü görüldü. Meydana gelen olay sonrası, iş makinesi operatörü kendi imkanları ile dışarıya çıkarken, 8 katlı binanın devrilmesi sonucu yanında bulunan binada büyük çapta hasar oluştu. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis, sağlık, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, olayda ölen ya da yaralananların olmadığı bildirildi. Ekipler, evlerine girerek eşyalarını almak isteyen vatandaşları uyarırken, bölgede çalışmaların sürdüğü belirtildi. 



‘APARTMANI YANLIŞ TARAFA YIKTILAR İDDİASI’

Depremde hasar gören 8 katlı binanın yıkımı için karar alındığında, yakınındaki 5 katlı binanın da tedbir amaçlı boşaltıldığı öğrenildi. 5 katlı binada oturan Uzay Adıgüzel, hasarlı binada yıkım kararı alındığında, yıkım sırasında kendi binalarına zarar verebileceğini fark ettiğini belirterek, "Ben yıkılacağını fark etmiştim. Ondan önce bütün apartmanı boşalttım. Apartman sakinlerine ve şantiye müdürüne gittim. Bir kişiyi yanıma verir misiniz dedim. Daha sonra bir kişiyi yanıma verdi, apartmandan herkesi çıkarttım. Sonra 1,5 saat içerisinde kolanları yıkmak istedikleri yönde yıktılar sonra ters taraftan kolon kırarken apartmanı yanlış tarafa yıktılar. Apartmanımız sıfırdı, tamamen mağdur kaldık, binamızın ana hatları hasarlı ve yıkım kararı çıkabilir" diye konuştu. 

'ŞİRKET BURAYI, YENİ BİNAMIZIN ÜZERİNE YIKTI'

Mağdur olan apartman sakinlerinden Metin Yılmaz, şirket yetkililerinin hatalı yıkım yaptığını öne sürdü. Yılmaz, "Depremde ağır hasarlı olduğu bina için yıkım kararı verilmiş. Şirket artık nasıl bir yıkım yaptıysa, binayı yeni binamızın üstüne yıktı. Ev ağır hasarlı, kirişler yıkılmış, kolanlar çatlamış, içeride görüntülerin hepsi bizde mevcut. Şirket yetkililerinden kimseyi göremedik. Şu anda binada kimse yok, 9 daire, altında da iki dükkan var. Belediye misafir evlerini açtı ama bu kalıcı bir çözüm değil 2- 3 günlük. Bu insanların yerleşik düzene geçmesi lazım, insanların işi var, okulu var. Daha önceden bizim binada sıkıntı yoktu 3 yıllık bina" dedi. 

‘OPERATÖR İÇERİSİNDEYKEN ÜZERİNE YIKILDI’

Binanın yıkım aşamasını seyreden başka bir apartman sakini Emrah Karan, "Biz evde otururken yan tarafta yıkım yapılacak, her ihtimale karşı binayı boşaltır mısınız dediler. Bizde binayı boşalttık, çıkıp, yıkımı seyrediyorduk. Binanın yıkım şeklinden de belliydi çünkü bina çok ince bir şekilde 2 kolon arasında kalmış. Önce ön taraftan yıkım yapmak istediler öne doğru devirmek için ama ön taraftaki kolon devrilmedi. Sonra yan kolonlarda çalışma yapmaya çalıştılar. Yan kolona arkadan müdahale ediyorlardı, bina bir anda devrilerek, ekskavatörün üzerine yıkıldı. Yıkılırken de bizim binaya vurdu. Operatör içindeyken üzerine yıkıldı. Operatör, yaralanmadı" ifadelerini kullandı.

‘OĞLUM FARK ETTİ, İNŞAAT ŞİRKETİ FARK EDEMEDİ’

Binanın yıkım kararı alındığı sırada oğlu Uzay Adıgüzel'in durumu fark ettiğini belirten anne Nurgül Adıgüzel, "22 yaşındaki oğlum bu tehlikeyi fark etti ama inşaat şirketi bu durumu fark edemedi. Apartmanın boşaltılmasını sağlayan oğlum oldu. İçinde insanlar olacaktı ve yıkılan yerler çocuk odası. İnsanlar içindeyken yıkacaklardı oğlum yardım istemiş" dedi. 

TUGAY'DAN AÇIKLAMA

Şemikler'de ağır hasarlı binanın yıkımı sırasında yaşanan üzücü olayla ilgili Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'dan yazılı açıklama geldi.

Tugay şunları söyledi;

“Bugün akşam saatlerinde Şemikler mahallemizde 6222 sokak üzerinde, depremde ağır hasar almış bir binanın özel bir firma tarafınca gerçekleştirilen yıkımı esnasında, üzücü bir olay yaşanmış, yıkım işlemi sırasında binanın bir kısmının kontrolsüzce yan yatması ile komşu bir başka binanın yan cephesinde ağır hasar oluşmuştur. Bu üzücü olayda önceden boşaltılmış olan binada ve yıkımda görevli çalışanlarda herhangi bir yaralanma oluşmamış olması en büyük tesellimizdir.

Ruhsatlı olarak gerçekleştirilen yıkım işlemi öncesinde, alınması gereken güvenlik önlemleri ile ilgili sorumlu firma idari ve teknik açıdan önceden bilgilendirilmiş, gerekli taahhütler alınmış ve yıkım öncesi kontroller yetkililer tarafınca eksiksiz yerine getirilmiştir. Alınan önlemlere rağmen bu durumun oluş nedeni ile ilgili ön inceleme Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Karşıyaka Belediyesi yetkililerince yerinde yapılmış, detaylı teknik inceleme ve konuya dair soruşturma en kısa zamanda tamamlanmak üzere başlatılmıştır. Evleri zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi için gereken önlemler alınacak ve oluşan zararın tazmini için yürütülecek işlemlerde vatandaşlarımızın her zaman yanında olunacaktır. Olaydan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, durumu saygıyla kamuoyumuzun bilgisine sunuyoruz.”

 
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
 
İzmir'de 147 kaçak göçmen kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kürşat Ayvatoğlu hakkında ev hapsi kararı
Kürşat Ayvatoğlu’nun da aralarında bulunduğu 6 şüpheli savcılık sorgularının ...
Feci kaza: Motosiklet minibüsün altında kaldı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde minibüsle çarpışan motosikletin Suriye uyruklu ...
İzmir'de yeniden 'kırmızı' alarm: Cumartesi yasağı geri geldi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıklamalarıyla eşzamanlı ...
 
Ölü bulunan flamingolara 'nekropsi' yapılacak
Bayraklı ilçesinde sahilde ölü bulunan 9 flamingonun ölüm nedeni, Tarım ...
EGM'den intihar eden polis memuru ile ilgili açıklama
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Çeşme'de bir komiser yardımcısının gözlüğünün ...
Köpekten çıkan tümörün büyüklüğü şaşırttı
Karaburun ilçesinde, 10-12 yaşlarında bir köpeğin kaburgasının üst kısmında ...
 
Şule Çet davasında önemli gelişme
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversite öğrencisi Şule Çet'in plazanın ...
Köy malları krizi: Belediye 'tarih' aldı, platform patladı: Emanete ihanet etmeyin!
Bergama Demokrasi Platformu, belediye tarafından satılacak olan köy malları ...
PKK/KCK'nın sözde gümrük sorumlusu etkisiz hale getirdi
Terörist Ömer Aydın'ın, PKK/KCK'nın Irak-İran sınırında insan ve silah ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri