POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
2. Lig'de bir garip maç! Şut dahi atılmadı
2. Lig'de bir garip maç! Şut dahi atılmadı
Kurallara uymayan oto galerilere rekabet cezası
Kurallara uymayan oto galerilere rekabet cezası
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs için Taksim açıklaması!
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs için Taksim açıklaması!
MHP'den anayasa önerisi: Halk oylaması vurgusu!
MHP'den anayasa önerisi: Halk oylaması vurgusu!
9 Eylül 2023 Cumartesi - 13:46

İzmir'de 13 hastalığa karşı aşılama hizmeti ücretsiz!

İzmir'de genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında 13 hastalığa karşı aşılama hizmetlerinin ücretsiz sunulduğunu belirten İzmir Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Metin Kızılelma, yüksek aşı uygulama oranı sayesinde aşıyla önlenebilir birçok hastalığın görülmediğini belirtip, "İzmir'de aşılama oranları yüzde 99 civarında" dedi.

İzmir de 13 hastalığa karşı aşılama hizmeti ücretsiz!

İzmir Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Metin Kızılelma, 3-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Halk Sağlığı Haftası' kapsamında sağlık sisteminde koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekerek aşılama programları konusunda bilgi verdi. Bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik bağışıklama hizmetlerini bebeğin doğduğu andan itibaren sunduklarını belirten Dr. Kızılelma, aşıyla önlenebilir birçok hastalığın görülmediğini belirtip, "Koruyucu sağlık hizmetleri içinde aşılama programlarının çok büyük önemi var. Annenin hamileliğinden hatta anneliğin planlanmasından itibaren koruyucu sağlık hizmetleri sunmaya başlıyoruz. Kadın, bebek ve çocukların izlem ve takiplerini yapıyoruz. Yenidoğan bebeklere yönelik tarama programlarını titizlikle yürütüyoruz. Kanser taramaları ve aile hekimlerinin sunduğu diğer hizmetlerimiz var. Bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik bağışıklama hizmetlerini bebeğin doğduğu andan itibaren sunuyoruz. Genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında yürüttüğümüz aşılama programı var. Bu sayede aşıyla önlenebilir birçok hastalığı önlemiş durumdayız" dedi.

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞIN ÖNEMİ

Türkiye'de uzun yıllardır çocuk felci hastalığının görünmediğini hatırlatan Dr. Metin Kızılelma, bunun aşılamanın başarısı olduğunu söyledi. Aşılama programı sayesinde boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, suçiçeği, hepatit A, hepatit B ile S. pneumoniae ve H. influenzae tip b'ye bağlı hastalıkların görülmediği ya da çok az görüldüğünü anlatan Kızılelma şöyle konuştu:

"Neonatal tetanos dediğimiz yenidoğanda görülebilecek olan tetanos, annenin aşılanması sayesinde önlenmiş durumdadır. Boğmaca, kabakulak, kızamık gibi 13 farklı hastalığa karşı yürüttüğümüz bu aşılama programı sayesinde bu hastalıkları ya hiç görmüyoruz ya çok az görüyoruz. Toplumsal bağışıklık çok önemlidir. Aşıyla korunulabilir bir hastalığın görülmesi çok üzücü. Aile eğer aşılama konusunda çok gönüllü değilse de biz kendilerini ziyaret ederek aşıyla ilgili doğru bilgilendirmeyi yapıyoruz, karar onların. İlimizde aşılama oranları yüzde 99 civarında. Oldukça iyi bir hizmet yürüttüğümüzü düşünüyorum. Aşılar son derece güvenlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından ilimize tahsis edilen aşıların tamamı tüm kurumlarımızda ATS dediğimiz stok ve ısı takip sistemiyle 24 saat takip ediliyor. Aşılar soğuk zincir koşullarında saklanması gereken malzemelerdir. Eğer 2 ve 8 derecenin dışına çıkarsa mutlaka merkezi bir sistem tarafından dolabın sorumlusu aranıyor ve dolaba müdahale etmesi isteniyor. Bu nedenle de hiçbir zaman bir aşının soğuk zincir kırılmasına uğraması düşünülemez. Eğer böyle bir durum olursa otomatik olarak aşılar kullanıma kapatılıyor."

RİSK GRUPLARINA AŞI UYARISI

Sonbahar ve kış aylarında görülen viral enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulunan Dr. Kızılelma, özellikle influenzanın en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu dile getirip "Her yıl sonbahar ve kış aylarında influenza enfeksiyonunu daha fazla görüyoruz. Bunun için de dönemsel olarak özellikle risk gruplarının aşılanmasını öneriyorum. Yıllık influenza aşıları çıkar. Özellikle diyabeti olanlar, aşırı kilolu, yaşlı, kalp yetmezliği olanlar, hipertansiyonu olanlar solunum sistemiyle ilgili sıkıntısı olanlar mutlaka aşılanmalı. Koruyucu sağlık hizmetleri sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır. Ne kadar başarılı olursak vatandaşımızın sağlığını o kadar koruyabileceğimize inanıyoruz. Tedavi etmektense sağlığı korumak çok daha önemli ve kolaydır" ifadelerini kullandı.(DHA)

 
CHP İzmir'de Küçük Menderes'ten 'il kongresi' kararı
 
92. İEF'i müziğin enerjisi sardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı Koca'dan Eris varyantı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde bazı ülkelerde görülmeye başlanan ...
'Eris' uyarısı: Kış aylarını maskeyle geçirebiliriz!
Covid-19 Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in ülke genelinde yayıldığını ...
Dünyayı endişelendiren Pirola varyantının belirtileri neler?
Dünya çapındaki sağlık kuruluşları hızla yayılan Covid-19'un yeni varyantı ...
 
DSÖ: Covid-19 vakaları bir ayda yüzde 38 arttı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarında ağustosta bir önceki aya ...
Bakan Koca: Genel salgından söz edemeyiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kuduz aşısı açısından bir sorun olmadığını ...
Bilim Kurulu Üyesi Şener'den 'Pirola varyantı' uyarısı!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
 
''Sahte bal tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açar''
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, ...
E-Reçetem'e 5 dilin eklenmesi ile ilgili açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, e-Reçetem sistemine 5 dilin ilave edilmesine ...
e-Reçetem sistemine 5 dil eklendi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, e-Reçetem sistemine 5 dil eklendiğini duyurdu.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri