POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
19 Temmuz 2021 Pazartesi - 09:05

İzmir'e 10 Ekim anıtı ve anma yeri!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Ekim Ankara Gar katliamı ve bu katliamda hayatlarını kaybedenlerin anısına anıt ve anma yeri projesi yapmak amacıyla harekete geçtiği süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Alsancak’ta Atatürk Caddesi ile Liman Caddesi’nin kesiştiği yerde bulunan Asteğmen Besim Bey Parkı’nda uygulanacak projenin ihale tarihi netlik kazandı.

İzmir e 10 Ekim anıtı ve anma yeri!

GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılının 10 Ekim Günü, Ankara'da düzenlenen 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi'ne gerçekleşen saldırıda hayatını kaybeden 103 kişiyi unutmamak adına anıt ve anma yeri yapmak için harekete geçti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük terör saldırısı olarak kayıtlara geçen ve o dönemde ülkede 3 günlük yas ilan edilmesine yol açan olay 'Ankara Gar Katliamı' adıyla da hafızalardaki yerini koruyor.
Geride kalan süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi, anıt ve anma yerini için proje yarışması düzenlemişti. Yarışmada 32 başvuru arasından birinci gelen 'aydınlığa yürüyüş' temasıyla peyzaj mimarı Sezgin Karaman, mimar Baha Yurttaş ve Faruk Makuloğlu’nun bulunduğu ekip olmuştu.

Gelinen aşamada İzmir Büyükşehir Belediyesi, projeyle ilgili saha işlerini yaptırmak amacıyla ihale açma kararı aldı. 2 bin 500 metrekarelik alanda anıt ve yapısal peyzaj düzenlemesi yapılması, yapım işi için 2 Ağustos'ta saat 10:00'da düzenleneceği belirtildi. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 gün içinde yer teslimi yapılacağı öğrenildi. İşin yer tesliminin ardından 50 takvim günü içinde bitirileceği aktarıldı.

PROJEDE NELER VAR?
Alsancak’ta Atatürk Caddesi ile Liman Caddesi’nin kesiştiği yerde bulunan Asteğmen Besim Bey Parkı’nda uygulanacak proje, alanın emek, demokrasi ve barışa adanarak yurttaşların bir araya geleceği bir kamusal mekân olarak yeniden üretimini hedefliyor.

1 santimetre kalınlığında 103 çelik siluetin yer aldığı proje, 10 Ekim katliamında hayatını kaybeden 103 insanı merkezine alıyor. 103 kişinin geldikleri bölgeler ve yaşlarına göre ayrıldığı projede, yaş arttıkça anıtların boyu uzuyor. Farklı boylardaki anıtların hayatını kaybedenlerin geldiği bölgelere göre bir araya getirildiği projede sonunda bir çember oluşuyor. Yitip gidenlerin dünyasını simgeleyen çember bir hayat çemberi olarak ele alınıyor. 103 çelik anıt her biri kendine özel 103 ray üzerinde ziyaretçiler tarafından itilerek harekete geçiyor. Eylemin tek bir anında, katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’te ise çelik anıtlar birleşip yanan bir alev silueti oluşturuyor. 103 ışık huzmesi zeminde ışık olarak ilerliyor ve bu ışıklar 10 Ekim’de ortadaki büyük ışığı aktif hale getiriyor. Bu eylem, her 10 Ekim’de tekrar ediliyor.


Türkiye, 10 Ekim 2015 saat 10.04’te tarihinin en kanlı terör eylemiyle sarsıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve pek çok sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen “Emek, Barış ve Demokrasi” mitingi için Ankara Garı önünde toplanarak yürüyüş alanına ilerleyen gruplara Tren Garı kavşağında üç saniye arayla IŞİD/DEAŞ terör örgütü tarafından iki canlı bomba saldırısı düzenlendi. Bu katliamda en küçüğü 8 yaşında 103 kişi yaşamını yitirdi, 450'den fazla kişi yaralandı ve 30 kişi de engelli kaldı. Dava sonucunda 9 sanığa 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 9 sanığa da örgüt üyeliğinden hapis cezası verildi. 10 Ekim bugün savaşa karşı barışı ve kardeşliği, hukuksuzluğa karşı demokrasi ve özgürlükleri savunmayı, toplumsal vicdanı ve adalet çağrısını simgeliyor.

 
Narlıdere'de Engin personelle bayramlaştı
 
İzmir’in hekim ve hemşire oranı Türkiye ortalamasının altında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'de Engin personelle bayramlaştı
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Kurban Bayramı’nı çalışanlarıyla ...
Uzundere için dev ihalede tarih belli oldu!
İzmir’de yüzde 100 uzlaşı ve yerinde dönüşüm ilkeleriyle İzmir Büyükşehir ...
Mavi bayraklı Ağapark'a tatilci akını!
Mavi bayraklı plajı ve sayısız sosyal yaşam olanaklarıyla bölge halkının ...
 
Çiğli Belediyesi'nden kritik 'Akvaryum' açıklaması!
Çiğli Belediyesi'nden Çiğli Gıda Şirketi'ne bağlı Akvaryum Kafe'de patlak ...
O belediyeden bayramda ücretsiz ulaşım
Arefe günü ve bayram boyunca kabristan ziyaretlerinde bulunmak isteyen ...
Karabağlar'da Aqua Yaşam zamanı
Karabağlar Belediyesi’nin 5 Haziran’dan itibaren hizmet vermeye başlayan ...
 
Buca'da bayram öncesi camiler pırıl pırıl
Buca Belediyesi, hemşehrilerin sağlıklı bir şekilde ibadetlerini gerçekleştirebilmeleri ...
Bornova’da bayram önlemleri tamam!
Bornova Belediyesi vatandaşların Kurban Bayramı’nı huzur içinde geçirmesi için tüm önlemleri aldı.
Batur, şehit ailelerini ve gazileri unutmadı
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kurban Bayramı kutlama programı kapsamında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri