POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
2 Mayıs 2023 Salı - 14:35

İzmir'in teknoloji üssünde yeni koridor, Bakan Varank'tan muhalefete 'uzay' çıkışı!

Urla ilçesindeki İzmir Teknoloji Üssü'nde düzenlenen Bilişim Vadisi İzmir-İstanbul-Bakü Mega Teknoloji Koridoru açıldı. Törende konuşan Bakan Varank, "Biz uzay çalışmalarından bahsederken 'Millet aç, hangi uzaydan bahsediyorsunuz.' diyenler şimdi uzay merkezi kurmaktan bahsediyor." dedi.

İzmir in teknoloji üssünde yeni koridor, Bakan Varank tan muhalefete  uzay  çıkışı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi ve teknoloji projeleriyle muhalefete de örnek olduklarını belirterek "Biz uzay çalışmalarından bahsederken 'Millet aç, hangi uzaydan bahsediyorsunuz.' diyenler şimdi uzay merkezi kurmaktan bahsediyor." dedi.

Bakan Varank, Urla ilçesindeki İzmir Teknoloji Üssü'nde düzenlenen Bilişim Vadisi İzmir-İstanbul-Bakü Mega Teknoloji Koridoru Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, son 1 ayda önemli teknolojik atılımların devreye alındığını söyledi.

Aşı, ilaç teknolojileri, çip tasarımı gibi alanlarda devasa çalışmalar yaptıklarını, Milli Uzay Programı hedeflerine yönelik adımları da kararlılıkla attıklarını söyleyen Varank, "Altı yıl önce çalışmalarına başladığımız Türkiye'nin metre altı çözünürlüklü ilk yerli ve milli uydusu İMECE uzaydaki görevine başladı. 680 kilometre uzakta, dünya etrafında günde 14 kez dönen uydumuzdan ilk görüntüler de gelmeye başladı. Yakında kamuoyu ile paylaşacağız." diye konuştu.

Sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmeler
Bakan Varank, son dönemde sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelere işaret ederek Türkiye'nin ilk uzay yolcularının açıklandığını, TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü ile biyoteknoloji sektöründeki potansiyelin artırılacağını aktardı.

TÜBİTAK Çip Üretim Tesisi'nin de bir diğer vizyoner proje olduğuna işaret eden Varank, "Tesisin tamamlanmasıyla birlikte 12 ayda Türkiye'de ilk defa 65 nm büyüklüğünde yarı iletkenler üretmemiz mümkün olacak. Ülkemiz için kritik olan kimlik kartı çipleri, özel işlemciler, yerli sanayimizin ihtiyaç duyup temin etmekte güçlük yaşadığı tüm devreler, burada üretilebilecek." ifadelerini kullandı.

İnsansız hava araçlarının iniş-kalkış yapabileceği, kendi alanında dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu'nun da Türkiye Yüzyılı'nın önemli nişanelerinden biri olduğunu hatırlatan Varank, ilk yerli ana hat lokomotifinin de sertifika almak için test sürüşlerine başladığını söyledi.

Bakan Varank, 10 yıl içinde Türkiye'nin bu tip anahat lokomotiflerinden 500 adet satın alması gerekliliğinin de sona erdiğini belirterek "Şimdi bu ana hat lokomotiflerini Türkiye'de üreterek hem katma değeri Türkiye'de bırakacağız hem de cari açığın azaltılmasına imkan sağlayacağız. Ana hat lokomotiflerinin 500 adetinin maliyeti 2 milyar doları buluyor, bu paranın yurt dışına çıkmasını engellemiş olacağız." dedi.

Muhalefete eleştiri
Türkiye'nin teknoloji ve mühendislik kabiliyetlerini dünyaya gösterdiklerini vurgulayan Bakan Varank, şunları kaydetti:

"Müzmin muhalifleri bir türlü ikna etmeyi başaramadık. Ne demişti Kılıçdaroğlu, 'Bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları bir araya geldi. Otomobil üretiyoruz dediler. Nerede?' Bu otomobil şimdi Urla'da kapının önünde duruyor. Genç arkadaşlarımızla bir tur yaptık. Arkadaşlarımızdan birinin üstünde Mercedes montu vardı. İnince 'Bu montu yakacağım.' dedi. Bu da milletimizde, gençlerimizde heyecan yaratan bir proje. Bu sefer Bay Kemal sanki bugüne kadar her gün yerli otomobil üretiliyormuş gibi çıktı dedi ki: 'Otomobil üretmek artık sıradan bir olay. Ürettiğin otomobili kime satacaksın?' Kime sattığımızı görüyorsunuz. Onun aksine ülkesine inanan, Türk mühendislerine güvenen, Türkiye'nin otomobiline değer veren aziz Türk milleti bu aracı alıyor."

Varank, muhalefetin, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST için de "panayır" yakıştırmasında bulunduğunu söyleyerek "Kendileri hangi icraatı ortaya koyabilmişler? 1 milyon gencimizin yarışmak için başvurduğu, 2,5 milyon vatandaşımızın ziyaret ettiği bir festivale panayır diyebiliyorsunuz? Gerçekten biraz utanmak lazım." diye konuştu.

Muhalefetten tebrik beklemediklerini dile getiren Bakan Varank, "Bir kere de hazmedin en azından. En azından bir kere sesinizi çıkarmayın. Bu işler kendi mecrasında yürüsün. Böyle bir muhalefeti de maalesef karşımızda göremiyoruz. Hep karalama kampanyası. Bu muhalefet anlayışı ile Türkiye'yi ileri götürmek mümkün değil ama inşallah biz o muhalefetin de yerli ve millisinin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Biz uzay çalışmalarından bahsederken 'Millet aç, hangi uzaydan bahsediyorsunuz.' diyenler şimdi uzay merkezi kurmaktan bahsediyor. Demek ki bir noktaya ilerleme var ama daha çok yol almaları lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bilişim Vadisi
Teknoloji altyapısı yatırımlarına devam ettiklerini, Mega Teknoloji Koridoru açılışı ile Bilişim Vadisi'ni İzmir'e, İstanbul'a ve Bakü'ye kadar genişlettiklerini söyleyen Varank, 3,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulu Bilişim Vadisi'nin savunma sanayisindeki başarıların sivil alana taşınmasını sağladığını belirtti.

İzmir'in teknoloji alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Varank, "Örnek bir yapıyı İzmir'e kazandırdık. Hani birileri Amerika'ya hamburger yiyip teknoloji görmeye gidiyorlar, Silikon Vadisi'nden bahsediyor ya. Artık bahsetmelerine gerek yok. Teknoloji görmek isteyen İzmir'e gelecek." ifadelerini kullandı.

Bilişim Vadisi'nin İstanbul ve Kocaeli kampüslerinde 500'e yakın firmanın yer aldığını, 63 bin metrekare kapalı alana sahip İzmir kampüsünde de 6 binden fazla kişiye istihdam sağlanacağını aktaran Varank, bu kampüsün sağlık ve tarım teknolojileri başta olmak üzere mobilite, bağlantı teknolojileri, akıllı şehirler, siber güvenlik, tasarım ve oyun teknolojilerine odaklanacak güçlü bir platform olarak ön plana çıkacağını dile getirdi.

Mega Teknoloji Koridoru'nun uluslararası alana uzayarak Bakü'ye kadar genişlediğine dikkati çeken Varank, şöyle devam etti:

"Bilişim Vadisi'ni uluslararası marka yapma yolunda önemli bir eşiği daha aşmış olduk. Bu koridor ile Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Bakü arasında teknolojik ve ekonomik ilişkiler gelişecek, karşılıklı tecrübe aktarımı güçlenecek. İş birliği ve ortaklıklar teşvik edilerek yeni teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin üretilmesine katkı sağlanacak."

Bilişim Vadisi İzmir'e kabul edilen firmalardan yıl sonuna kadar ücret almama kararı aldıklarını kaydeden Varank, gençleri fikirlerini ticarileştirmeye davet ettiklerini dile getirdi.

Bakan Varank, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen kutup araştırma projeleri yarışmasında birinci olan lise öğrencileri Ela Karabekiroğlu, Deniz Özçiçekci ve Zeynep Naz Terzi'nin 2024 yılında Antarktika seferine, iklim araştırmaları projeleri yarışması birincisi Hulusi Diler'in de bu yıl Arktik seferine gönderileceğini açıkladı. 

BAKAN KASAPOĞLU: İZMİR ÖNCÜ KENT OLACAK 
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bilişim Vadisi İzmir ile İzmir'in milli teknolojinin öncüsü bir kent olacağını söyledi.

Kasapoğlu, Urla ilçesinde kurulan Bilişim Vadisi İzmir'de, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla düzenlenen "Bilişim Vadisi İzmir-İstanbul- Bakü Mega Teknoloji Koridoru" açılış töreninde yaptığı konuşmada, İzmir'in düşmana ilk kurşunun atıldığı, direniş sembolü, öncü bir kent olduğunu belirtti.

İzmir'de bugün yeni bir başlangıca adım atıldığını ifade eden Kasapoğlu, "Milli teknoloji hamlemizin önemli aşamalarından birini, Bilişim Vadisi'yle İzmir'de açıyoruz. İzmir, bundan böyle milli teknolojinin de öncüsü bir şehir olarak her zamanki gibi öncü olmaya, üretmeye ve en önde koşmaya devam edecek. Hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Türkiye'nin artık hayallerine yürüyen bir ülke olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Havada, karada, denizde nerede olmak gerekiyorsa oradayız. Bu ülkenin evlatlarıyla oradayız. Bu ülkenin hiçbir zaman elini taşın altına koymaktan kaçınmayan, birbirinden kıymetli, yüreği zengin, gönlü zengin evlatlarıyla oradayız ve orada olmaya devam edeceğiz. Tabii birileri bu noktada hayal dahi edemezler bizim yaptıklarımızı.

Türkiye'nin 21 yıllık dönüşümünde ve bundan sonraki ufkunda muhteşem bir liderlik vizyonu vardır. İşte o lider de Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Onun vizyonuyla, onun o dik duruşu ve ön açan, imkan tanıyan, yüreğiyle var olan liderlik ruhuyla inanıyorum ki tıpkı bugün olduğu gibi bundan sonra da bu ülkenin evlatları, yerli ve milli ruhla hep önde olmaya, hep öncü olmaya, üretmeye, çağlar aşmaya, kendilerini aşarak yeni ufuklara yönelmeye devam edecek."

Birilerinin Türkiye'yi geri döndürmeye, eski köhne anlayışlara götürmeye gayret ettiğini, milletin basiretiyle geri dönüşe hiçbir şekilde fırsat vermeyeceğine inandığını dile getiren Kasapoğlu, genç odaklı yatırımlara değindi.

İzmir'de bu öğretim döneminde başvuran tüm öğrencilerin yurtlara yerleştirildiğini dile getiren Kasapoğlu, bugün de çok önemli bir açılış gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: Bu ülkenin insanları için, 85 milyon için hiçbir şekilde ötekileştirmeden, hiçbir şekilde ayrımcılık yapmadan, ayırmadan, tasnif etmeden bir hizmet anlayışımız var. Bu hizmet anlayışını bundan sonraki süreçte, Türkiye Yüzyılı'nda da yine Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, gençlerin yüzyılı olarak, Türkiye'nin yüzyılı olarak inşallah bir şahlanma süreciyle daha yukarılara birlikte taşıyacağız. Tabii ki bu anlamda İzmir'imiz, İzmir'imizin ilçeleri ve değerli İzmir halkı her alandaki standartları yükseltme adına, süreçlere halkımızı, milletimizi katma adına bu çabamıza el birliğiyle devam edeceğiz. İnanıyorum ki yükselen bir değer olarak, bir marka olarak bu güzel şehri daha üst noktalara, yine aynı ufukla, yine aynı vizyonla, yine aynı tecrübeli ekiplerimizle, kadrolarımızla bir takım anlayışıyla birlikte taşıyacağız... (AA)

 
Altay'dan temiz futbol çağrısı
 
Kılıçdaroğlu: Çiftçilere elektriği bedava vereceğiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı
İhracat nisan ayında yüzde 17,2 düşüşle 19 milyar 315 milyon dolar olarak ...
Ücretsiz doğalgaz desteğinin maliyeti belli oldu!
Karadeniz gazının devreye alınması sonrasında bir ay boyunca ücretsiz ...
Bakan Bilgin'den "Mesai 6 saat olsun" önerisi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gelişen yeni iş ortamları ...
 
Ege Serbest Bölgesi'nin sınırları genişledi
Gaziemir ilçesinde bulunan Ege Serbest Bölgesi sınırlarının genişlemesine ...
3600 ek gösterge: Memurların tamamı yararlanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeyle ilgili ...
Ücretsiz doğalgazda tarihler belli oldu!
"Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Marble'da sürdürülebilirlik zirvesi!
28'incisi düzenlenen Marble İzmir;  dünya doğal taş sektörünü Fuarizmir'de ...
'Asgari ücret' ve 'emekli maaşı' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret artışında ...
Türkiye Kamu-Sen'den memura ek zam talebi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, memurlara ek zam ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri