POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kurallara uymayan oto galerilere rekabet cezası
Kurallara uymayan oto galerilere rekabet cezası
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs için Taksim açıklaması!
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs için Taksim açıklaması!
MHP'den anayasa önerisi: Halk oylaması vurgusu!
MHP'den anayasa önerisi: Halk oylaması vurgusu!
Yunan taraftarlardan Fatih Terim'e tepki
Yunan taraftarlardan Fatih Terim'e tepki
16 Haziran 2022 Perşembe - 09:15

Kırgöz’den 36 ay raporu: Halkçı belediyecilik oynamıyoruz, yapıyoruz!

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, geride kalan görev süresinde yapılan projeler ve önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalarla ilgili Gerçekizmir’e konuştu. Belediyenin mali anlamda iyi durumda olduğunu söyleyen Kırgöz, “Tıkır tıkır çalışan bir belediyeyiz” dedi. Yerel seçimlerde aldıkları oy oranını yüzde 10 arttırdıklarını söyleyen, ‘ikinci dönem’ sorusuna “6 ay kala açıklayacağım” yanıtını veren Kırgöz, “Halkçı belediyecilik oynamıyoruz, halkçı belediyecilik yapıyoruz” mesajı verdi.

Kırgöz’den 36 ay raporu: Halkçı belediyecilik oynamıyoruz, yapıyoruz!

GERÇEKİZMİR – Yerel seçimlerden bu yana geçen 36 ayda yapımı tamamlanan ve devam eden tüm projeleri billboardlarda ilçe halkıyla paylaşan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, geride kalan görev süresinde yapılan projeler ve önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalarla ilgili Gerçekizmir’e konuştu.

MALİ TABLO: TIKIR TIKIR ÇALIŞAN BELEDİYEYİZ
Belediyenin mali durumu hakkında bilgi veren Kırgöz, “Göreve başladığımızda öncelikle belediyenin mali yapısını düzelttik. Şuanda belediyenin hiçbir maddi sıkıntısı yok. Özel sektöre borcumuz yok. Sadece Maliye’ye ve SGK’ya var. Bunlarda yapılandırma yapıldı.  Ödeniyor. Ancak nereye kadar  ödenir muamma…  Bundan sonra ödeyemeyebiliriz. Çünkü maaş ödemede sıkıntı yaşayabiliriz. Kısa vadede böyle bir tehlike yok ama maliyetler aşırı derece artmış durumda. Geçen yıl bu zamanlarda yakıt giderimiz aylık 200 bin iken bugün 750 bin… Elektrik, bakım onarım aynı şekilde… Biz şuan planladığımızın da ötesinde yatırımlarımızı yapıyoruz. İşçimize borcumuz yok. Piyasaya borcumuz yok. Tıkır tıkır çalışan bir belediyeyiz” dedi.

ÇARE BULUNMAZSA BELEDİYELER ZORA GİRECEK
Belediyelerin ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığının altını çizen Kırgöz, “Devletin destek vermesi lazım yoksa belediyeler bu işi sürdüremez” dedi. Kırgöz, “Mesela bu kentteki motorlu taşıtlar vergisini bu kentteki belediyeler alabilir. Yüzde 80’ini. Şunun hemen olması lazım, Kamunun kullandığı akaryakıttan ÖTV, KDV alınmaması lazım. Bunlara bir çare bulunmazsa eğer, bütün belediyeler zora girecek, göreceksiniz” önerilerini getirdi.

Başkan Kırgöz, ilçedeki meydanlara da astığı pankartlarla paylaştığı projeleri şöyle sıraladı: 

Dikili Belediyesi’nin hayata geçirdiği projeler: Belediye İş Merkezi, 27 Adet Hizmet Aracı alımı, 20 yeni park, 18 park revizyonu, Olof Palme Parkı, Kadın Hakları Parkı, Çocuk Hakları Parkı, Sadi Erdem Plaj Sporları Tesisi, 13 sokak düzenlemesi, Kadın Dayanışma Ek Hizmet Binası, ve Masal Evi, Çandarlı Atatürk Heykeli yenilemesi, Yaylayurt Sosyal Yaşam Alanı, Nazım Hikmet Parkı ve yürüyüş yolu, 516 metre Jeotermal izole çelik boru ve plaka değişimi, hayvan barınağına 2 ameliyathane ve 56 nehakathane yapımı

Dikili Belediyesi’nin Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı projeler:7 bin 500 metrekare sevgi yolu, 5.9 kilometre bisiklet yolu, Uğur Mumcu Caddesi, Bahriye Üçok Caddesi, Yağmur Suyu Drenaj Hatları, Sülüklü Dere Kanalizasyon Hattı ve ıslah çalışmaları, Gündüz Bakım Evi ve kreş, 355 bin metrekare kilit parke döşemesi

Büyükşehir Belediyesi’nin ilçede yaptığı çalışmalar: 170 kilometre temiz su ilet,m hattı, 65 kilometre asfalt serimi, 60 kilometre üretim yolu, çevre yolları, Deliktaş-Yaylayurt yolu, Deliktaş asfalt mezarlık yolu, Bademli köprüsü, Çandarlı Göleti İçme Suyu Artıma Tesisi ve ;İletim hattı, Deliktaş ve Salihler içme suyu artıma tesisleri

Yapımı devam eden projeler: Dikili Kültür Merkezi, Yahşibey Göleti Tarımsal Damlama Sulama Projesi, Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi, Belediye Hizmet Binası,  Çandarlı Fabrika Kafe Restorasyonu,  3 adet kavşak yapımı, Atatürk Meydanı iyileştirme projesi, Deliktaş Sosyal Yaşam Alanı, Güneş Enerjisi Santrali Projesi ve Çandarlı Pazaryeri Projesi…

"TUNÇ BAŞKAN POZİTİF AYRIMCILIK YAPTI"
Büyükşehir Belediyesi’yle uyumlu çalıştıklarını, Başkan Tunç Soyer’in ilçeye büyük destek olduğunun altını çizen Kırgöz, “ Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, Dikili’ye pozitif ayrımcılık yaptı. Dikili’nin ne kadar ihmal edildiğini eksik kaldığını gelip gördü. Büyükşehir’e hep projeyle gittik. Hazırlanıp gittik. İzinlerini alarak, proje çizerek gittik. İşlerin hızlı olmasının sebebi de bu oldu" dedi.

134 YILDA 21 PARK… 3 YILDA 20 YENİ PARK
1888 yılında kurulan Dikili Belediyesi’nin 134 yılda 21 park yaptığını, geride kalan 3 yılda ise 20 yeni park yaptıklarına dikkat çeken Kırgöz, “Göreve gelmeden söylüyorduk bütün parkları yenileyeceğiz, yenilerini kazandıracağız diye. Yeniledik. Kadın ve çocukların günü her saatinde rahatça oturacakları zaman geçirecekleri parklar oluşturduk. 1888 yılında kurulmuş Dikili Belediyesi. O günden bugüne 21 park yapılmış. Biz 3 yılda 20 yeni park yaptık. 134 yılda yapılan 21 parkın 18’ini adeta yeniden yaptık. Olof Palme Parkı’nı yıktık yeniden yaptık. Kadın Hakları Parkı atıldı biz yaptık. Çocuk Hakları Parkı’nı sıfırdan yaptık. Seçimlerde yapmak değil bakmak demiştim. Bakmayacağım şeyi yapmam demiştim. Bir parkı yaparken ya da düzenlerken önce suyunu elektriğini güvenliğini alırım sonra yaparım diyordum. Bugün parkların otomatik aydınlanması, sulaması var” ifadelerini kullandı.

BELEDİYEYE İŞ MERKEZİ KAZANDIRDIK
Eski belediye binasını yıkıp yerine belediyeye iş merkezi kazandırdıklarını,  belediyeye ciddi anlamda her ay gelir getirecek bir projeye imza attıklarını ifade eden Kırgöz, “11 milyona mal ettik. Bugün ihaleye çıksak en az 35 milyon. 8 yıl yıkamadılar. Biz geldik 9 ayda yıktık. Belediyeye iş merkezi kazandırdık. Birkaç rapor eksikliği var. Çok yakında ihaleye çıkacağız kiraya vereceğiz. Belediyenin her ay ciddi bir geliri olacak oradan” dedi.

27 ARAÇ ALDIK
27 tane hizmet aracı aldıklarını söyleyen Kırgöz, “Bir tanesi binek araç diğerleri iş makinesi çöp kamyonu… Bunların 1 milyon gibi borcu kaldı. Çoğunu peşin almıştık. Belediyemizde birkaç kiralık araç vardır. Diğerleri bize ait. 11 milyona almıştık şuan ki değeri 50 milyonun üzerinde” dedi.

Sadi Erdem Plaj Sporları Tesisi’nin Avrupa standartlarında olduğunu önemli organizasyonlar gerçekleştireceklerini ifade eden Kırgöz, “14-18 Eylül tarihlerinde 32 ayrı ülkeden 64 takımı şampiyonada ağırlayacağız” diye konuştu 

SU SORUNU KALMADI
İlçenin kanayan yarası haline gelen su sorunu ve su baskınlarını ortadan kaldırdıklarını söyleyen Kırgöz, “ 170 kilometrelik temiz su hattı değiştirildi Büyükşehir tarafından. Dikili kent merkezinde  artık su sorunu kalmadı. Kesinti yaşanmıyor.  Çandarlı’da bu yaz su sorunu yaşanmayacak. Çandarlı’ya arıtma tesisi yapıldı. Devreye alındı. 6 ay müteahhit çalıştıracak. Eksikler varsa gün yüzüne çıkacak ve giderecek. Sonra Büyükşehir Belediyesi’ne devredecek. Yıllardır atıl duran gölette bitti. Devreye girdi. Yağmur su drenaj hatları yapıldı. Kent merkezinde 4-5 noktada su basıyordu. Bu kentin sorunlarını bilen bir başkan olarak İZSU ile birlikte ortak çalıştık. Önerilerimizi dikkate aldılar. 600’lük 800’lük borularla direkt denize yağmur suyunu ayırdık. Kent merkezinde yıllardır basan sulardan kurtardık” diye konuştu.

İlçeye kent arşivi ve tanıtım merkezi kazandırmak için projenin startını verdiklerini söyleyen Kırgöz, “Arşiv merkezi kentin merkezinde olacak. İçeri giren vatandaşı görevli karşılayacak. Hollerden geçilecek. Dikili’nin tarihi görsellerle belgelerler anlatılacak” dedi.

Dikili Kültür Merkezi’nin ihalesinin yapıldığını söyleyen Kırgöz, “Altı iş merkezi üstü 337 kişilik konferans salonu. Çok amaçlı salon da olacak. Seneye Eylül’de bitecek. İlk defa böylesine bir kültür merkezi olacak ilçede. Yıllarca Dikili kültürün sanatın başkenti dediler ama festivaller etkinlikler kahve köşelerinde orada burada yapılıyordu. Biz halkçı belediyecilik oynamıyoruz, halkçı belediyecilik yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

ÇEVRE KATLİAMINA 'DUR' DEDİK
Sülüklü Dere Projesi’nin de önemine değinen ve ayrı parantez açan Kırgöz şunları söyledi: 40-50 yıl kanayan yaraydı. Çevreci belediye başkanlarımız vardı. Söz verdiler yapmak için ama yapmak için irade lazımdı, azim lazımdı, çalışmak lazımdı. İlk giriştiğim proje oldu. Dikili’nin göbeğinde onlarca, yüzlerce evin lağımı dereye akıyordu. Şehir plancısı ekibi arkadaşımızla çalıştık. İZSU’dan yetkililerle, Tunç Başkan’la görüştük. Biran önce çözülmesini talep ettik. ‘Çevre katliamı var’ dedik burada. Planlarda dere işli değil. İşgaller var, mülkiyet sorunları var. DSİ’den izinler, kamulaştırma, planlara işlemeler. Bu işler azim istiyor. Bıraktın mı kalıyor. Hazırladık dosyayı, Büyükşehir’e verdik. İhaleye çıkıldı. ‘Bu iş çözülmez’ desek kalırdı. Demedik. Allah razı olsun Tunç Başkan’dan İZSU ekiplerinden… Bugün oradaki kötü görüntüye kokuya çevre katliamına son verdik. Duvarlar yapıldı, içinin betonlaması yapıldı. Etrafını biz düzenleyeceğiz.”

BELEDİYE KENDİ ELEKTİRİĞİNİ KARŞILAYACAK
Güneş Enerjisi Projesi’nin tüm izinleri aldıklarını söyleyen Kırgöz, “Dünya Bankası’yla görüşüyoruz. 25 yıl vadeli kredilendirme görüşmeleri sürüyor. Kendi kendini ödeyecek proje. Her şeyi hazır. Dikili Belediyesi’nin elektriğini karşılayacak. Dışarıya da elektrik satabiliyoruz. Cek,cak değil. Olacak” dedi.

Hizmet binasıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin tekrar ihaleye çıkacağını söyleyen Kırgöz, “Güzel bir proje. Büyükşehir Belediyesi’nin yerel hizmetler birimi ve İZSU dışında diğer tarafları Dikili Belediyesi’na ait olacak. Çevresinde meydan düzenlemesi olacak” dedi.



Roman Kültür Merkezi ve Kadın Dayanışma ek hizmet binasını faaliyete geçirdiklerini ifade eden Kırgöz, “ Kadın Dayanışma Merkezi çok kıymetli… En sevdiğim projelerden biri. Yağcıbedir halıları dokunuyor tezgahlarda. Biz halıları alıyoruz,  protokol hediyelerinde kullanıyoruz. Eritemediklerimizi Büyükşehir alıyor. Protokol hediyelerinde kullanıyor. Kadınların hepsini kooperatife üye yaptık.  Masal Evi projesini merkezin yanına yaptık. Burada çeşitli eğitimler veriliyor. Anneler eğitim görürken, çocuklarda masal evinde zaman geçiriyor” dedi.

TAZİYE EVİ VE HAMAM PROJESİNİ YAPAMADIK
Başkan Kırgöz geride kalan görev süresinde yapmayı planladığı ancak yapamadığı projelerin az sayıda olduğunu ifade etti. Kırgöz, "Taziye evini yapamadım, planı projesi hazır ihaleye çıkılacak derecede. Belirlediğimiz arsanın mülkiyet sorunu var. Ortaklığın giderilmesi davası açtık onu bekliyoruz. Hamam projesi hazır ihaleye çıkabiliriz istesek ama pandemi girince araya biliyorsunuz İzmir merkezde biliyorsunuz Hamamcılar Odası’nın bir açıklaması var 5 tane hamam kapandı diye. Sürdürülebilir bir şey olmadı bundan dolayı." diye konuştu. 

KORUMA STATÜSÜNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERDE LEHİMİZE OLAN DA VAR, ALEYHİMİZE OLAN DA!
Dikili’de son dönemde bakanlık tarafından bazı alanların koruma statüsünde değişiklikler yapılmasıyla ilgili Kırgöz şunları söyledi: Alınan kararlarda lehimize olan bölümü de var, aleyhimize olan bölümü de var. Mesela Yahşibey ve Bademli Köyü’nde kısmen SİT’in kaldırılması köylülerin yıllardır beklediği gelişmelerdi, köylülerin menfaatine oldu. Çünkü evlerine tadilat dahi yapamıyorlardı. Çoluğuna çocuğuna ev yapamıyorlardı onlara kısmen önleri açıldı. Bölgenin lehine ve aleyhine olan bölümleri var. Takip ediyoruz.

ARSA SATIŞ ELEŞTİRİLERİNE YANIT: BİZİM SATTIĞIMIZ YERLER…
Kırgöz, belediyenin dönem dönem arsa satmasıyla ilgili gelen eleştirilere ise şu yanıtı verdi: Biz yer satıyoruz, sattık, bundan sonra da satarız. Bizim sattığımız yerler böyle kupon, çarşı merkezlerinde, iş merkezleri, dükkanlar falan değil. Biz arsa satıyoruz. Bakın bizim sattığımız yerler hepsi kayıtlarda var. Bunlar 10 dönüm, 15 dönüm en fazla geçmeyen araziler. Buralara kiraya veremiyorsunuz. Birileri üzerine bir şey yapıyor bir yapı kayıt belgesi alıyorlar, ondan sonra çıkartamıyorsunuz. Sizin belediyenin mülkiyetine el koyuyorlar. Bunları biz değerlendirmezsek 5, 10 yıl içinde bütün belediyelerin mülklerine bir şekilde tabiri cazise çökülmüş olur. Arsa üretip arsa satıyoruz biz, üretiyoruz bir de. Konut üretip konut satıyoruz. 15 tane konut ürettik onları sattık. Ne yapalım konutu kiraya mı verelim? Kirasını almak bir dert, mülkiyeti korumak bir dert. Bir tane iş yeri satmadım ben, kent merkezinde arsa satmadım. Kenarda köşede arsa satmıyoruz. Hizmet olarak geri dönüyor zaten. Sattıklarıma ve aldıklarıma bakın artıdayız biz.

TURİZM KONUSUNDA HANDİKAP YAŞIYORUZ
Dikili’nin turizm konusunda hak ettiği yerde olmadığını ifade eden Kırgöz, handikapları, yapılanları ve yapılması gerekenleri şöyle anlattı: Turizm konusunda bir handikap yaşıyoruz. Dikili turizmde hak ettiği yerde değil. 42 kilometre sahilimiz var, bunun 22 kilometresi kesintisiz kumsal. Buna rağmen bu ilçeye dışarıdan döviz getirecek, artı girdi getirecek turist çekemiyoruz buraya biz. Neden çekemiyoruz, Dikili’de yatak sorunu var. Otel sorunu var. Dikili zamanında yanlış planlanmış. Uğur Mumcu Caddesi örneğini bu kent planlanırken ben görev başında olsaydım o yolun altını ben tamamen turizm tesis alanı ilan ederdim. Orasını oteller bölgesi yapardım. Şimdi Dikili, ikinci konutun yığınlaştığı bir yer oldu. Bence Dikili kendi yağında kavruluyor. Dışarıdan son yıllarda bizim yaptığımız ataklarla Dikili’ye para harcayarak insanlar geliyor, esnafa para bırakıyorlar. Bizim sıkıntımız şu Dikili bir çok şeyi ıskalamış artık onlar geçti. Bizim buraya merkeze otel yapma alanlarımız yok. Ben buraya Hilton’u getireceğim deseniz, öyle bir arsamız yok bizim. Ne belediyenin ne de özel sektörün var. Salihleraltı’ndan sonra bizim turizm tesis alanlarının olduğu bir bölge var. Biz oranın planlamasını başlattık. Orada 800 dönüme yakın da maliyenin yeri var. Kültür Turizm Bakanlığı’ndan izin aldık oranın planlanmasıyla ilgili. Orada 5 yıldızlı otellerin yapılabileceği büyük araziler var. Dikili Belediyesi’nin yeri yok. Oranın da kumsalı ve denizi çok çok güzel burası gibi. Orada bizim planlamamız bittikten sonra Antalya’da, Bodrum’da gördüğümüz büyük otellerin yapılabileceği şartları biz yaratmış olacağız. Orası Dikili’ye hareketlilik katacak. Onun haricinde Bademli çok kıymetli, Çandarlı çok kıymetli. Oralarda planlama çalışmaları bizden önce başlatılmamış. Biz o planlama çalışmalarını başlattık. Neden, özellikle Bademli Bölgesi turizm tesis alanlarının olduğu bir yer. Şu an boş gördüğünüz alanların bir çoğu SİT, imara açık bölgeler de turizm tesis alanlarının inşa edilebileceği alanlar. Oraların planlaması olmadığı için şu an imara aykırı, kaçak göçek yapılaşıyor. O planlamaları da bitirirsek doğayı ve dokuyu bozmadan az katlı o dokuya uygun turizm tesis alanları yapıp o sahilleri de en elverişli şekilde kullanıma açıp orada bir turizm hareketliliği oradaki yaratılacak istihdamdan da bölgede yaşayan insanlar faydalanacak. Onun haricinde burada çok büyük bir turizm beklentisi bu saatten sonra olmamalı artık yok zaten”

OY ORANIMIZ YÜZDE 10 ARTTI
Kırgöz, son anketlere göre yerel seçimlerde aldıkları oy oranını yüzde 10 arttırdıklarını söyledi.

6 AY KALA AÇIKLAYACAĞIM
“İkinci dönem” sorusuna ise Kırgöz, “ 6 ay kala açıklayacağım ama belediye başkanları potansiyel adaydır” diye yanıtladı.

İttifak partileriyle çok iyi bir diyalog içinde olduklarını söyleyen Kırgöz, ilçe örgütüyle de uyum içinde çalıştıklarını söyledi.

 
Kent Belleği'nde 'İskandil' söyleşisi
 
Başak yeni görevini anlattı: Köprü olacağım, önyargıları kıracağız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kent Belleği'nde 'İskandil' söyleşisi
Selçuk Efes Kent Belleği’nde Yazar Mehmet Atilla’nın İskandil kitabının ...
Genç kalemlerden iklim krizine duyarlılık dersi!
Karşıyaka Belediyesi tarafından, genç nesillerin gözünden iklim değişikliğinin ...
Soyer: Gidişatı hep birlikte değiştireceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 15-16 Haziran işçi direnişinin 52. yıl dönümünde ...
 
İlk imzalar tamam... Ve 'Halk Konut' devrimi yola çıktı!
Büyükşehir Belediyesi dönüşüm çalışmalarına eklediği kooperatifçilik modelini ...
APİKAM'a Ahmet Piriştina heykeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi ölümünün 18. Yılında unutulmaz başkan Ahmet ...
Bergama'da kurban kesim yerleri denetimi
Kurban Bayramı yaklaşırken Bergama’da bulunan tüm özel kesimhaneler denetlenmeye ...
 
'Barış için Başkanlar' ağının 18.üyesi Bayraklı!
Bayraklı Belediyesi, “Barış için Başkanlar” (Mayors for Peace) platformuna ...
İzmir'de dar gelirliye 3 ayda 9 milyon ekmek!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in halka sağlıklı ve ucuz ekmek ...
Karşıyaka'da hedef halkla yönetim!
Karşıyaka Belediyesi tarafından kurulan Kent Vizyonu Geliştirme Birimi, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri