POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yasaklanmıştı... CHP'den çağrı: 1 Mayıs'ta Taksim'e!
Yasaklanmıştı... CHP'den çağrı: 1 Mayıs'ta Taksim'e!
Erdoğan, Bahçeli seçim sonrası ilk kez bir arada!
Erdoğan, Bahçeli seçim sonrası ilk kez bir arada!
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
13 Aralık 2021 Pazartesi - 20:08

Mecliste Buca Metrosu ihalesi tartışması... Soyer'den AK Parti'ye: Elinizi vicdanınıza koyun!

Büyükşehir Meclisi’nde yılın son ayının ilk oturumuna Buca Metrosu ihalesi damga vurdu. İhale sunumunun ardından oturumda konuyla ilgili bir tartışma daha yaşandı. AK Parti Grubu ihale sürecine dair eleştirilerini sürdürürken, Başkan Soyer'den "Böyle bir ihaleyi mecliste gündeme getiren kaç belediye var? Kaç belediye böyle bir ihale dosyasını tüm açıklığıyla meclis üyeleriyle paylaşıyordur? Elinizi vicdanınıza koyun" çıkışı geldi.

Mecliste Buca Metrosu ihalesi tartışması... Soyer den AK Parti ye: Elinizi vicdanınıza koyun!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı ilk oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Meclisi’nde yılın son ayının ilk oturumuna Buca Metrosu ihalesi damga vurdu. Oturumda kent siyasetinde krize neden olan süreçle ilgili detaylı bir bilgilendirme geldi. Büyükşehir Belediyesi Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanı Mehmet Ergenekon süreç hakkında yaptığı sunumla EBRD’nin rolünü ve ihaleyi neden ikinci en düşük teklifi veren şirketin kazandığını anlattı. 

İhale sunumunun ardından oturumda konuyla ilgili bir tartışma daha yaşandı. AK Parti Grubu ihale ile ilgili çekince ve eleştirilerini dile getirirken CHP cephesinden de konuyla ilgili yanıtlar geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de kapanışta detaylı bir açıklama yaparak önemli mesajlar verdi. 

NARLIDERE'DE YOL İZLENEMEZ MİYDİ? 
İlk sözü alan AK Partili Meclisi Erhan Çalışkan, “İhaledeki 529 milyonluk aradaki fark çok ciddi bir kaynak farkı” derken “Daha önce Narlıdere metro ihalesinde bir uygulama yapıldı. En düşük firmaya ihale teminatıyla yükseltme yapıldığını ifade ettiler. Burada böyle bir yol izlenemez miydi?” diye sordu. 

HIZAL'DAN 'KILIFINA UYDURUYORSUNUZ' ÇIKIŞI! 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise sunumdaki bilgilendirmeyi yetersiz bularak süreçle ilgili açıklamalarda bulundu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i eleştirdi. Hızal şunları söyledi: 
Metro inşaatı umarım en kısa sürede başlar ve en kısa sürede biter. Ama başlamadan kafalarda ciddi soru işaretleri doğdu. Bir kere ihale süreci öncesinde telafuz edilen rakamların çok altında bir ihale sonuçlandı. Ve uzunca bir süre sonuçlanan ihalenin kesinleşmesi beklendi. Bir gün kalktık, 529 milyon fazla veren ve şuanda da bir metro inşaatı yapılan bir firmaya ihale edildiğini öğrendik. Madem bu doğruydu,  ihaleyi yaptığınız anda "Büyükşehir olarak bu ihaleyi biz yapıyoruz, kararı da biz verdik" açıklaması niye yapılmadı? Siz önce "Kredi vericinin inisiyatifinde" dediniz sonra 24 saat geçmeden bir televizyon kanalında "Hayır kararı biz verdik" dediniz. Burada çok ciddi bir çelişki var. Bu çelişkili ifadelerle geçmişte de karşılaştık dünya bankası kredi örneğinde olduğu gibi... Bir kere sizce de çok doğru değil ki bunu savunamadınız bile! 529 milyon... Her seferinde çıkıp yapmadığınız metrolar üzerinden 'Döviz şu kadar oldu ve bir metromuza mal oldu' diyorsunuz. Bunu yapabilmeniz için sizin metro yapmanız lazım... Ortada yapılmış bir metro yok! 529 milyonla sizin yapamadığınız 1000 adet konut yapılıyor. Hani Uzundere’de yapamadığını kentsel dönüşüm çalışması var ya... Mesele şu siz bu ihaleyi istediğiniz şekliyle x bir firmaya veriyorsunuz sonra da bu işin kılıfını hazırlıyorunuz! İşin özeti bu... Çünkü tüm bu açıklamalar soru işaretlrini gidermek için yeterli değil... Yarım milyar buhar oldu, gitti. Bunun açıklaması 15 dakikalık bir sunumla olmaz. İhaleyi alan firma, biz biliyoruz ki en düşük teklifi veren bu firma...  Zamanında İzmir’deki ilk metroyu yapan firma... Yetersiz mi? Hayır.. Bu firmanın ya da diğer firmaların Türkiye'de ve dünyada yapmış olduğu işler var mı? Var.  O zaman bu 529 milyonu neden sokağa atıyoruz? Bu İzmirlilerin parası... 

ÖZUSLU: HER AŞAMASI ŞEFFAFLIK VE HESAP VERİLEBİLİRLİK ÜZERİNE OTURTULDU 
AK Partili Çalışkan ve Hızal'a yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu ise, "Öncelikle bir bilgili verip Sayın Erhan Bey’in sorusunu aydınlatayım. Hayır halledilemezdi. Narlıdere metrosu zamanı EBRD’de böyle bir kural vardı ama bugün bu yasak, bugün bu opsiyon yok" dedi. Özuslu şunları söyledi: Sayın Hızal tachül-ü arif sanatını kullandı. Bu ne demek? Bir bilgiyi görmemezlikten gelmek, önemsememek. '15 dakika' diye eleştirdiği o sunumda son derece açık bir şekilde bilgilendirme süreci yaşadık. İhalenin her aşaması şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerine oturmuştur. İhale komisyonu, EBRD ve bağımsız denetçilerinin gözetimi altında bir karara bağlanmıştır. Biz sonuçta bir metro yapmak istiyoruz. Bu metroyu İzmir halkının alın teriyle oluşmuş parayı en rasyonel şekilde kullanmak istiyoruz. Ve bu irade var. Eğer burada kafalarda soru işaretleri varsa her aşamada yanıt alınabileceği de ifade edildi. Metro yapmamışız? İzmir’de nereye biniyor bu insalar? Narlıdere metrosunu 12’de aldık, yüzde 80’lere geldi. Bitiyor. Biz metro yaptık, hesabını da milimi milimine verdik. Yol, metro vs yapmak hizmettir. Vergilerle yapılan hizmetlerin böbürlenmesi olmaz.Önemli olan usüldür... 

AYDIN: SANKİ BİRŞEY VARMIŞ GİBİ ORTAYA DÖKMEK ŞAŞIRTICI 
CHP'li Meclis Üyesi Murat Aydın da AK Parti sıralarında gelen eleşirileri şu sözlerle yanıtladı: Uluslararası sözleşmeler bakımından Kamu İhale Kurulu farklı usulleri uygulanmasını benimsiyor. İkincisi en düşük teklif veren firmanın yeterliliğiyle ilgili bir tartışma yok. Zaten bu sunumda da anlatıldı. 19 yıldır iktidardalar, bir sürü ihale yaptılar ve aşırı düşük teklif sorgulaması nedir bilirler. Tamam ucuza yapacaksın ama 'Bunu bu fiyata yapabilecek misin?' diye sorulur, sorgulanır. Tabiki bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor ve detaylı ve teknik bir süreç olduğu için bağımsız bir denetçiler üzerinden de yapılıyor. Yüzlerce ihale bu şekilde ikinci, üçüncü hatta dördüncü teklif verenlere gitmiştir. Belirlenen ortalama alt eşiğin altında kalan bu teklif için hem İBB, hem EBRD hem de bağımsız denetçi aynı fikirde oluyor. Yüzlerce binlerce ihalede olmuş bir hikayeyi sanki birşey varmış gibi ortaya dökmek yanıltıcı ve şaşırtıcı... 

SOYER: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN! 
Oturumun sonunda çekinceleri ve eleştirileri yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ise Hızal'ın 'kılıfına uydurma' çıkışına tepki gösterdi. Başkan Soyer, "Biz bugün bir sunum yaptık. Tüm ihale sürecini şeffaf bir şekilde anlattık. 'Nihai olarak sonlandığında da ilgili dosyaları paylaşacağız' dedik. O zaman bu telaşın neden olduğunu anlamakta zorlanıyorum. 'Bu firma yapamaz mıydı?' deniyor. Sadece güven duygusuyla bir ihale verilir mi? Ne kadar yetkin olursa olsun... Karşılaştırmanız gereken hesaplar vardır. Göz ardı edilen bir şey var. Uluslararası 4 büyük yatırım bankasından 490 milyonluk bir konsorsiyoum oluşturarak çıktık bu ihaleye... Kazmayı vurduğumuz anda paramız hazır! Ve bu parayla bu metroyu zamanında yapacağız. Bu büyük başarıyı gözardı etmek İzmir’e yakışmıyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi özgücüyle uluslarası finans kuruluşlarını ikna ederek 490 milyonluk kaynak yaratmış ve bu kaynakla bu ihaleye çıkmıştır. İhale sürecine gelince... Dimyat'a giderken evdeki pirinçten olan çok kurum işletme vardır. Bunu hesaplamak zorundasınız. Rakamlar konuşur, duygular değil... Biz de biliyoruz çok güvenilir bir firma ama yetmez. Asla birş şeyleri kılıfına uydurmak telaşında değiliz. Ne demek kılıfına uydurmaya çalışmak? Çok yakışıksız bir şey! Ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Ve soruyoruz, siz de görevlendirin bağımsız bir bilirkişi diyoruz. Onların onayıyla dönüyor. Biz bu memleketin menfaatini herkes kadar düşünürüz. 1 kuruşun bile hesabını her yerde herkese vereceğiz. Böyle bir ihaleyi mecliste gündeme getiren kaç belediye var? Kaç belediye böyle bir ihale dosyasını tüm açıklığıyla meclis üyeleriyle paylaşıyordur? Elinizi vicdanınıza koyun" ifadelerini kullandı. 

 
Borsa günü rekorla kapattı!
 
İstanbul'da ekonomi zirvesi sona erdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mecliste Buca Metrosu ihalesi sunumu: Neden en düşük teklifi veren kazanamadı?
Büyükşehir Meclisi’nde yılın son ayının ilk oturumunda perde Buca Metro ...
5. İzmir Uluslararası Mizah Festivali başlıyor
İzmir Uluslararası Mizah Festivali 17-23 Aralık tarihleri arasında beşinci ...
37 milyonluk neşter: Mavişehir'de korkulan olmadı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz seviyesinin altında kalan Mavişehir'de ...
 
Bayraklı'da 3 mahallede daha planlar tamam!
Bayraklı Belediyesi; Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerindeki ...
Çiğli Belediyesi'nden Malatya’ya 'Barış Güvercinleri' Parkı
Çiğli Belediyesi, 2015 yılında Ankara'da düzenlenen Barış Mitinginde meydana ...
29 Ekim Kadınları 'Ana'nın huzurunda!
Ankara merkezli 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, ...
 
Bergama'da deve güreşi şöleni için geri sayım
Bergama'da 2 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan Geleneksel Deve ...
Köy çocukları müzikle hayallerine kavuştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kırsal mahallelerindeki çocukları ...
'Bornova Kısa Film Günleri'ne yoğun ilgi
Bornova Belediyesi Film Ofisi (BBFO) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri