POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
5 Kasım 2020 Perşembe - 18:45

Soyer'den kritik 'mevzuat' mesajı, Bahçeli'ye yanıt ve ''Yetki yerele verilmeli!'' çıkışı!

Soyer, “Orta hasarlılarla ilgili yıkım kararı nasıl verilecek? Bunu bakana sordum. Vatandaş oturulur mu oturulmaz mı bilmek istiyor. Sadece bu iki kategorinin olması gerekmez mi? Vatandaş otursun mu oturmasın mı? Bizim mevzuatımız sadece ağır hasarlılarla ilgili bize bir yük yüklüyor” dedi. Bahçeli'nin çıkışına da yanıt veren Soyer, kira kampanyasında son rakamları da açıkladı. Soyer ayrıca yerel yönetimlerin yetkilerinin güçlendirilmesi vurgusunu yaptı.

Soyer den kritik  mevzuat  mesajı, Bahçeli ye yanıt ve  Yetki yerele verilmeli!  çıkışı!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Seferihisar açıklarında gerçekleşen, şiddetinin AFAD’ın 6.6, Kandilli Rasathanesi’nin 6.9, yurt dışı kaynaklarının ise 7.0 olarak açıkladığı İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Arama kurtarma ekipleri işlerini tamamlayarak kentten ayrılırken enkaz kaldırma çalışmaları da sürdürülüyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İzmir Kriz Merkezi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile toplantılara katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem değerlendirmesi için basın mensuplarıyla da bir araya geldi.

Günbegün bilgilere vermek amacıyla toplantılar düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer kamuoyuna yeni açıklamalar yaptı. Kültürpark’taki İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde konuşan Başkan Soyer ayrıca basın mensuplarından gelen soruları da yanıtladı. Soyer, ‘Bir Kira Bir Yuva’ adıyla başlatılan dayanışma kampanyasına ilişkin bilgiler de verdi.

KİRA YARDIMLARI 48 SAAT İÇİNDE 20 MİLYON ÜZERİNE ÇIKTI
Soyer, “Depremin üzerinden 6 gün geçti. Artık enkaz kaldırma çalışmalarının da sonuna gelindi. Evi yıkılan, hasar gören herkese başını sokacağı çatı bulmak birinci önceliğimiz. Uyku tulumu dağıtımını hızlandırıyoruz. Dış ısıtıcıları, battaniyeleri ulaştırıyoruz. Dış alanlarda tuvalet, duş, çamaşırhane gibi önlemler almıştık. Büyükşehir Belediyesi, aşevi çalışmasını sürdürüyor. Halkımızın başlattığı dayanışma olağanüstü büyüyor. Kira yardımları 48 saat içinde 20 milyon üzerine çıktı” dedi.  

BU DEPREM UYARIYDI, TBMM TARAFINDAN DİKKATE ALINMALI!
Rakamları paylaşan Soyer, “Öncelikle bu olağanüstü koşullarda bu kadar yüce gönüllülük göstererek bağış yapan, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Halkın Bakkalı uygulamasından verilenler de 17 milyonu aştı. Şu an 37 milyon gibi bir destek vermiş oldu vatandaşlarımız. Minnettarız. Konutlarla ilgili dün açıklamıştım. Hilton’un 380 odası için müzakereleri tamamlamıştık. Uzundere’de kentsel dönüşüm kapsamında hazır olan 224 daireyi de aynı şekilde açacağımızı bildirmiştim. 56 tanesinin tadilatları da tamamlandı. Bunlar da depremzedelerimiz için hazır hale geldi. 58 adet Gaziemir’de daire hazırlamıştık. Evini kullandırmak isteyen 109 vatandaşımızın da kontrolleri yaptıktan sonra bu sayıya ekleyeceğiz. Bunlar da tamamlanırsa 2 bin 107 artı 771… Yaklaşık 3 bin konuta yakın bir kaynağı yaratmış oluyoruz. Ağır hasar gören, yıkılan ve yıkılacak olan 3 bin 920 olduğuna göre, neredeyse 4’te 3’ünü yuvayla buluşturmuş oluyoruz. Yaşadığımız bu acı bize bazı şeyleri yeniden hatırlattı. Kutuplaştırıcı söylemler yerle bir oldu. Bu afet bize bir kez daha birbirimize ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Diliyorum ki afetten sonra bu hissiyat unutulmaz. Birbirimize ihtiyacımız olduğu gerçeği hafızamızda yer almaya devam eder. İzmir için birlikte çalışmayı sürdürürüz. Bu topraklarda sevinçlerimizi de acılarımızı da birlikte yaşıyoruz. Bu kenti birlikte yönetmeliyiz. Herkese birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. 6 günde böyle davrandık. Bu krizi yönetmeye gayret ettik. Yerel yönetimlerin görevi sadece kaldırım yapmaktan, çöp toplamaktan ibaret değildir demiştik. Bunun böyle olduğunu bu felaket gösterdi. Güçlü yerel yönetimlerin ülkeni ihtiyacıdır. Bu deprem biz yöneticilere uyarı niteliğindedir. Bu uyarı TBMM tarafından dikkate alınmalı ve yasaya dönüştürülmelidir. Artık kentsel dönüşümle ilgili zaman kaybetmeye tahammülümüz yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi adil bir kentsel dönüşüm modeli uyguluyor. Ege Mahallesi, Örnekköy ve Uzundere’de sürdürüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vereceğiz. İzmir’de konforu arttırmaya devam edeceğiz” dedi.

METROPOLDE HASAR TESPİTİ NE DURUMDA?
AFAD toplantısında gündeme gelenleri paylaşan Soyer, “Buca, Karşıyaka Bornova hasar tespit çalışmaları yürüyor. Ama depremin en ağır yaşandığı yer Bayraklı’daki 4 mahalle… Orada yüzde 100’e yakın hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 36 bin binanın hasar tespiti gerçekleşti. 3 bin 923 haralı bağımsız birim var. Bunlar hepsi ağır hasarlı, ya yıkışmış ya acil yıkılması gerekiyor. Vatandaşların içine girmesi mümkün değil. Bakanlığın çevreye yayılma stratejisi var. 930 teknik insanın bir araya geldiği bir havuz var. Buradan çalışma devam ediyor. Bornova’da yaklaşık yüzde 20 oranında tamamlandı. Karşıyaka’da yüzde 15-17’ler tamamlandı. Kısacası İzmir’in metropollerinde de devam edecek” açıklamasında bulundu.

YETKİNİN YERELE VERİLMESİ LAZIM
Soyer kentsel dönüşüm üzerinden mesaj verirken, “Sadece kentsel dönüşümle ilgili yasal düzenleme değil. Yeni bir yerel yönetim reformuna ihtiyaç var. Dönüşüm sadece yasal düzenlemeyle bitmiyor. Yerelle merkez arasındaki iş birliğinin artması gerekiyor. Riskli binayla ilgili ilçe belediyesinin, büyükşehir belediyesinin, mülki amirin, bakanlığın yetkisi tanımlanmış ama yetkinin çok daha fazla yerel yönetimlere aktarılması gerektiğini düşünüyoruz. Hem kentsel dönüşümde hem binaların ruhsata uygunluğunun denetlenebilmesi açısından… Daha geniş bir perspektifte reforma ihtiyaç var. Sadece kentsel dönüşüm meselesi değil, imarla, ruhsatla ilgili… Yıllardır imar mevzuatı hiç değişmemiştir. Biz bugüne kadar kentsel dönüşümle ilgili önceliği ruhsatsız yapıların, gecekondu olarak tanımlanan yerlerde olduğunu düşünürdük. Peki ne oldu? Ruhsatlı binaların olduğu yerde büyük yıkımlar yaşadık. Demek ki kentsel dönüşüme başka açıyla bakmamız lazım. Deprem adına ne kadar uzman varsa çalıştay yapacağız. Bir büyük İzmir depreminden nasıl en az hasarla çıkacağız bunu konuşacağız. Biz bu işin lokomotifi olmaya adayız. İzmir’e bu yakışır” dedi.

BURALARDA NASIL YENİ BİNAYA İZİN VERECEKSİNİZ? YASAL DÜZENLEME VERECEK DİYOR!
Bayraklı’da yıkılan binaların yerlerine yenisinin yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine konuşan Soyer, “Bugünkü yasal düzenlemede yasal hakkı. Bakanlık onun mülkiyet hakkında istinaden yıkılan binayla ilgili destekte bulunuyor. DASK… O da binayla ilgili bedel ödüyor. Mülkiyet hakkı sende diyor. Burada nasıl olacak da yeni bir yapıya izin vereceksiniz! Yasal düzenleme verecek diyor. Engelleme yok. Değişmesi lazım. Talebimiz de bu” diye konuştu.

BAKAN KURUM: ‘MEVZUATIMIZ SADECE AĞIR HASARLA İLGİLİ BİZE YÜK YÜKLÜYOR’
Hasarlı binalarda oturmak zorunda kalanlara dair açıklama yapan Soyer, “Orta hasarlılarla ilgili yıkım kararı nasıl verilecek? Bunu bakana sordum. Vatandaş oturulur mu oturulmaz mı bilmek istiyor. Sadece bu iki kategorinin olması gerekmez mi? Vatandaş otursun mu oturmasın mı? Bizim mevzuatımız sadece ağır hasarlılarla ilgili bize bir yük yüklüyor. Orta hasarlılar teknik güçlendirmeyle iyileştirilmesi mümkün olan yapılardır diye tanımladı. Bu sorunun tam karşılığı yok. 36 bin binayla ilgili çalışma önümüzdeki hafta sonuna kadar tüm bölgeyi içeren bir çalışmayla sonlanacak. Raporlar askıya çıkıyor. Vatandaşlar itiraz edebiliyor. Kategori kesinleşiyor. Orada ağır hasar mı değil mi? Orta hasarlıysa bu mevzuat güçlendirme raporla oturmasını mümkün görüyor” dedi.  

BİZ İZMİRLİNİN NE TÜR DERTLERİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ
Dayanışma kampanyasına ilişkin konuşan Soyer, “Biz bu kampanyayı açık tutacağız, büyütmeye gayret edeceğiz. Bakanlık konteyner kent kurmayı hedefliyor. Şehir hastanesinin yanında deprem konutları yapacaklarını ve 1 sene içinde tamamlanacağını söylüyorlar. Biz İzmirlinin ne tür dertleri olduğunu biliyoruz. Çözüm üretebildiğimi rakam 3 bine yaklaşıyor. Bunu büyütmek mecburiyetindeyiz. Devam edeceğiz” açıklamasında bulundu” ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ’YE CEVAP!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “CHP belediyeciliği enkaz altında kalmıştır” ifadesine cevap veren Soyer, “Bu felaket bile bizi birbirimizi yakınlaştırmaya yetmiyorsa bir şey söylemiyorum” dedi.

MAALESEF KÖTÜLER HER İKLİMDE ORTAYA ÇIKABİLİYOR
Kamuoyunda zaman zaman konut fiyatlarında ve kiralarında artış olduğunun iddia edilmesine ayrı bir parantez açan Soyer, “Üzülüyorum. Maalesef kötüler her iklimde her coğrafyada ortaya çıkabiliyor. Ama iyi ki iyiler çoğunlukta. İzmir halkının bu fırsatçılara meydan vermeyeceğine inanıyorum” açıklamasına imza attı.

PANDEMİ DEPREM DİNLEMİYOR
Koronavirüs salgınıyla ilgili de konuşan Soyer, “Çadır alanlarında hızlı tedbir almaya başladık. Test konusunda çalışmalar başladı. Eşrefpaşa Hastanemiz ve Toplum Sağlığı Daire Başkanlığımız çalışmalarını arttırdı. Ne yazık ki pandemi deprem dinlemiyor. Belki de bu nedenle daha fazla yayılıyor. Tedbir almaya devam edeceğiz. Allah korusun bu iklimde çok daha fazla yayılmaya imkan bulabilir. Mücadele ve dikkat etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘Bir Kira Bir Yuva’ Projesi için rakamlar

Ev ihtiyacı olan: Bin 280

Kira desteği veren: 2 bin 113

Toplam destek: 20 milyon 75 bin TL

Paylaşılan ev: 109

 
Trump'tan "Sayımları durdurun" paylaşımı
 
Son 24 saatte 81 can kaybı, 2 bin 311 yeni hasta!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli Tramvayı'nda ihale tamam: Hangi firmalar teklif verdi?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ...
Yücel: Yaralar sarılana kadar çalışacağız!
Yücel, İzmir’de 30 Ekim Cuma günü yaşanan depremin merkez üssüne an yakın ...
Büyükşehir'den depremzedeler için 4 ayrı noktada çamaşırhane
İzmir Büyükşehir Belediyesi çadırlarda yaşayan depremzede vatandaşların ...
 
Büyükşehir doktorlarından çadır kentte tarama
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Serdar Pedükcoşkun ...
Depremzede çocuklar için anaokulu çadırları
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü, 0-6 yaş grubu depremzede ...
Bakan Kurum’dan yerel yönetimlerle zirve: Soyer ve ilçe belediye başkanları katılacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer başta ...
 
Valilik İzmir’deki yeni mesai saatlerini açıkladı!
İzmir Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında alınan kararları kamuoyuyla ...
Deprem görüntülerini çocuklara izletmeyin!
Gaziemir Belediyesinde görevli Psikolog Yeliz Yorulmaz, olaylara anlam ...
Tugay: O bebeklerin yüzünü kimse unutmasın
Tugay, konuk olduğu televizyon programında, deprem felaketinde yaşanan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri