POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
IBAN kiralayanlar dikkat: Bakanlık harekete geçti!
IBAN kiralayanlar dikkat: Bakanlık harekete geçti!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
12 Ağustos 2019 Pazartesi - 12:36

AK Partili Kaya'dan Küçük Menderes Nehri'ndeki kirlilikle mücadele için iş birliği çağrısı

AK İzmir Milletvekili Atilla Kaya, bereketli topraklarında üretilen ürünleri Türkiye'nin bir dört yanına satılan Küçük Menderes Nehri'ndeki kirliliğe karşı harekete geçti. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Küçük Menderes Nehri'nde bayram mesaisi yapılarak sürdürülen temizlik çalışmalarını Torbalı'da yerinde inceleyen Kaya, 2016 yılında hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı'nın tüm paydaşları ile bayramdan sonra toplantı yapacağını belirtti.

AK Partili Kaya dan Küçük Menderes Nehri ndeki kirlilikle mücadele için iş birliği çağrısı

İzmir’de Bozdağlar’dan doğup Selçuk’ta denize kavuşan Küçük Menderes Nehri'nin kirlilik sorununun çözümü için 2016 yılında hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı'nın daha etkin uygulanmasını isteyen AK İzmir Milletvekili Atilla Kaya, DSİ tarafından Küçük Menderes Nehri'nde sürdürülen temizlik çalışmalarını Torbalı'da yerinde inceledi. Yazın suların azalmasıyla kirliliğin daha çok hissedildiği nehirde fabrika atıklarına karşı mücadele edileceği vurgulandı. Üretici buradan aldığı suyla tarlasını suladığı için insan sağlığı açısından da tehdit oluşturan nehirdeki kirliliğin çözümü için ıslah çalışmaları bayramda da sürdü. İş makineleri nehrin 'en kirli' olduğu söylenen Torbalı'nın Sağlık Mahallesi ile Selçuk arasındaki bölümünde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Nehir yatağının 30 kilometrelik kısmındaki çalışmalara katılan Kaya, D550 İzmir-Aydın karayolu köprü altı ve Selçuk sonrasında nehrin denize döküldüğü Pamucak noktasının ıslah edileceğini vurguladı. Küçük Menderes Nehri'ne akan Torbalı'daki Fetrek Çayı'nda ıslah çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Kaya, şöyle dedi:

"Fetrek Çayı ana yatağında 2015 yılında başlayan çalışmalarla, 22 bin metrelik uzunluk boyunca talveg düzenlemesi, sedde imalatı ve tahkimat yaparak çay yatağını ıslahı ettik. Burada etap etap bir çalışma söz konusu. Fetrek'te 1. etap bitti, şimdi sırada 2. etap var. Onu da gerçekleştireceğiz ve Küçük Menderes'in kurtulması için çevresel etkenleri ortadan kaldırma mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

KONTROLSÜZ ATIKLARLA MÜCADELE

Küçük Menderes'in, havzanın en önemli nehri olduğuna dikkat çeken Kaya, Ödemiş, Tire ve Torbalı'nın bereketli ovalarının bu nehrin sularıyla sulandığını,

turizm merkezlerinden Selçuk ilçesinden de geçtiğini, buralardan geçerken Çaylı, Aktaş, Ilıca, Uladı, Fekrek ve birkaç diğer akarsuyun sularını aldığını ve Selçuk Ovası'ndan da Ege Denizi'ne ulaştığını anlattı. Kaya, bölgedeki mandra ve zeytinyağı fabrikası gibi tesislerden gelen atıklarla, kırsal mahallelerdeki kontrolsüz atıkların Kücük Menderes Nehri'ni kirlettiğine dikket çekerek, "Torbalı'dan itibaren ağır endüstriyel atıklar da karışınca kirlilik yükü iyice artıyor. Bu büyük bir sorun ve çözülmesi gerekiyor. Bunun için bölgede yaşayan herkesin el ele verip çalışması şart. Bunu da sağlayacağımıza inanıyorum" dedi.

TÜM KURUMLARIN KOORDİNASYONU SAĞLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016'da hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı'nın tüm paydaşlara sorumluluklar yüklediğini hatırlatan AK Partili Kaya, bu planının önemine dikkat çekti.  2015 yılında Fetrek Çayı'nda başlayan çalışmaların Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu planla katkı koyduğunu belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Gelinen noktada hem Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmaları var. 2010'da Çevre ve Orman Bakanlığı'nın TÜBİTAK Başkanlığı'na hazırlattığı bir rapor var. AK Parti olarak bu işin üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Havzadaki tarımsal üretim başta olmak üzere, turizm de dahil tüm ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması, nehirdeki kirliliğin önlenmesi, su kalitesinin iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun için de ilgili tüm kurumların görev yetki ve sorumlulukları kapsamında gerekli çalışmaları iş birliği içerisinde yapmaları büyük önem taşıyor. Küçük Menderes Havzası'ndaki tüm paydaşları bir araya getirmeyi planlıyoruz. Hazırlanan eylem planına sadık kalınması için tüm kurumların koordinasyon içerisinde çalışmasını sağlamalıyız. Burada kısa, orta ve uzun vadede yapacağımız birçok iş var. Küçük Menderes'in dört alt havzası olan, Bayındır-Torbalı alt havzası,

Selçuk alt havzası, Ödemiş-Tire alt havzası ve Kiraz alt havzasındaki ilçelerin yerel yöneticileri, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle bir araya geleceğiz. Küçük Menderes'i kurtarmak geleceğimizi kurtarmaktır. Bunun için aklın ve bilimin ışığında yapılması gerekenlere bakacağız. Bu konuda çok kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum." (DHA)

 
İzmir'in madalyalı pul koleksiyoneri
 
İzmir'de çocuk hastaların "organ kardeşliği"
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali ihsan cebeci 13 Ağustos 2019 Salı 14:44

küçük menderesi eski temiz günlerine kavuşturan herkes cenletliktir çok büyük iş başarılmış olur ben buna inanmak istiyorum küçük menderes in suyunu çok içtim çok balığı nı tuttum hadi inşallah bakalım

Yorumu oyla      0      0  
Engin Çim ko 12 Ağustos 2019 Pazartesi 15:49

Kolay gelsin vekilim maaşallah hep çalışıyorsun bu ne güzellik tebrikler

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir'den Kaz Dağları çıkarması: Bu isyanda siyaset, çıkar, taraf yok!
CHP İzmir Örgütü de çevreci nöbete destek vermek için bölgeye çıkarma ...
Akar ve TSK'dan KKTC'de 'kararlılık' mesajı
Milli Savunma Bakanı Akar ve TSK'nın komuta kademesi, KKTC'de askeri birlikleri ...
AK Partili Sürekli'den bayram mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli Kurban Bayramı dolayısı ile bir mesaj yayımladı.
 
AK Partili Dağ ıhlamur ağacı dikti
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, yaklaşık 10 kilometre sabah ...
CHP'li Karaaslan'dan AK Partili Mısırlı'ya yanıt
CHP Karabağlar Meclis Üyesi Sait Karaaslan, meclis toplantısında yaptığı ...
Dervişoğlu: İYİ Parti A tipi altın hissesidir!
İYİ Parti İzmir İl Teşkilatı Bayramlaşma Töreninde konuşan TBMM İYİ Parti ...
 
AK Partili Kaya'ya Şirince teşekkürü
Selçuk ilçesinde Belevi ve Şirince mahalleleri arasında kurulmak istenen ...
"Zaferler halkasına bir yenisini ekleyeceğiz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağustos ayının Türk tarihinde zaferler ...
CHP İzmir bayramlaştı.... Yücel ve Soyer'den çarpıcı mesajlar!
CHP İzmir İl Örgütü bayramlaştı. İl Başkanı Yücel ve Büyükşehir Belediye ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri