POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
10 Mayıs 2022 Salı - 13:08

Emlakçıların başkanından konut kredisi yorumu: Dar gelirli ev sahibi olamayacak!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Güleroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bakanlar kurulu sonrasında açıkladığı konut finansmanı paketlerini değerlendirdi. Güleroğlu piyasalarda hareketlilik beklediğini söylerken, dar gelirli vatandaşın yine ev sahibi olamayacağını belirtti.

Emlakçıların başkanından konut kredisi yorumu: Dar gelirli ev sahibi olamayacak!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Ev sahibi olmak isteyenlere avantajlı kredi imkanları sunan iki kampanya dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

"İlk evim Konut Finansman Paketi" çerçevesinde, kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak olanlara yönelik birinci el konutlarda (sıfır konut) uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.99 faizli konut kredisi sağlanacak.

İkinci paket olan ve Döviz, Altın varlıklarının Türk Lirası’na dönüşümünü teşvik edecek "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi" ile de kamu bankaları birinci ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde, konut değerinin en az yüzde 50'si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi verilecek. Böylece liralaşma politikasının da devamlılığı sağlanmış olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu sonrasında açıkladığı paketlerin ardından piyasaların hareketlenmesi beklenirken bir çok ev sahibinin satışa çıkardıkları konutların fiyatlarını 200 bin liraya kadar varan rakamlarda artırdığı görüldü. 

Avantajlı kredi paketlerinin ardından konut satışlarında artış beklenirken İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu piyasanın hareketleneceğini aktarırken dar gelirlilerin ev sahibi olmasının zor olduğunu aktardı. 

PİYASALARA OLUMLU YANSIYACAKTIR
Güleroğlu sözlerine şöyle başladı: Piyasalara muhakkak olumlu yansıyacaktır ama bu sistem Haziran’da başlayacak. Haziran’da başlamadan dün gece fiyatlar yüzde 15 arttı. Daha dün geceden itibaren sosyal medyaya baktığımızda fiyatların yüzde 10, 15 yükseldiğini görüyoruz. Evet 200 bin lira artıran var, 150 bin lira artıran var ama ortalama yüzde 15’e denk geliyor. Piyasalara olumlu yansıyacaktır, bir hareket olacaktır ama 2 milyon liralık dairenin konut kredisi 0,99 faizle aylık ödemesi 28 bin lira. Bu lüks proje konutlarını tüketir, avantajlı bir durumdur. Çünkü inşaat sektörü 300-350 iş kolunu barındırıyor. Burada dönen para otomatik olarak 350 esnaf, sanayici, ticaret yapan firmalardaki para akışını hızlandıracağını düşünüyorum...

FİYATLAR HİÇBİR ZAMAN DÜŞMEZ!
Açıklanan kredi paketlerinin ardından aynı saatlerde konut fiyatlarının hızla arttığı gözlemlenirken Güleroğlu fiyatlarda düşüş yaşanmasını beklenmediğini aktardı. 

Güleroğlu, "Bu fiyatlar hiçbir zaman düşmez. Bunu pandemi döneminde 0,68, 0,78 faizli kredilerde de gördük. Bu fiyatlar yüzde 30,35’lere kadar çıkacak. Şu anda alan avantajlı sayılır. Ben 33 senedir bu işi yapıyorum, gayrimenkul skalasının aşağı doğru inen bir çizgisini görmedim, görmeyeceğiz de. Artan bir nüfus var, her zaman yukarıya doğru giden bir trend var. Bunu göreceğiz" dedi. 

DAR GELİRLİ EV SAHİBİ OLAMAYACAK O BİR GERÇEK!
Güleroğlu yeni yılla birlikte derinleşen ekonomik krizin sonucunda kredi avantajlarına rağmen dar gelirlinin yine ev sahibi olamayacağının altını çizdi.

Güleroğlu, "Yastık altındaki paralar buraya dönecek. İnsanların dolarda, altında duran paraları buraya aktaracağını düşünüyorum zaten amaç da bu. İnşaat sektörüne giren para da 350 sektörü ayakta tutacaktır. Dar gelirli vatandaş ev sahibi olamayacak o bir gerçek. Zaten dar gelirli vatandaş ev sahibi olamıyordu. Orta gelirli ve ortanın üst kısımları bu konuda çalışmalarını yapacaklar" ifadelerini kullandı. 

 
Kahve kokusu İzmir’e yayılıyor!
 
''Milletimizi mevcut anayasadan kurtaracağız''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege ihracatında dikkat çeken artış!
EİB'den yapılan açıklamaya göre, 2022 Ocak-Nisan döneminde ihracatını ...
Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı
Mart ayında işsiz sayısı 153 bin kişi arttı. TÜİK verilerine göre; işsizlik ...
Benzine zam: 21 lirayı geçecek!
Benzinin litre fiyatında çarşamba gününden geçerli olmak üzere 78 kuruş ...
 
Otomobil fiyatlarına yeni zam bekleniyor!
Çip krizi, dolar kuru, Rusya Ukrayna savaşından dolayı kapanan fabrikalar ...
Tüm detaylarıyla konut finansmanı paketleri!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut finansmanı için 3 ayrı paket hazırlandığını ...
Bilişim sektöründe faaliyet gösteren 7 şirkete soruşturma
Rekabet Kurulunca bilişim sektöründe faaliyet gösteren 7 teşebbüs hakkında soruşturma açıldı.
 
Dolar yükselişte: 15 lirayı geçti!
Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada ...
Benzine bir zam daha geliyor: 21 TL'yi aşacak
Çarşamba gününden itibaren benzine 1 lira 12 kuruş zam gelmesi bekleniyor.
Piyasalarda son durum: Dolar ne kadar oldu?
Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri