POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
26 Ekim 2021 Salı - 14:53

Karavanda yeni dönem: ÖTV yüzde 45'e indi

Pandemi döneminde ilginin arttığı motorlu karavanlarda uygulanan ÖTV yüzde 220’den yüzde 45’e indirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile ilgili konuşan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, düzenlemenin bir dönüm noktası niteliği taşıdığını vurguladı.

Karavanda yeni dönem: ÖTV yüzde 45 e indi

Pandemi döneminde değişen tatil anlayışı sonucu ilginin arttığı motorlu karavanlarda uygulanan ÖTV oranı değişti. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile, söz konusu taşıtlardan alınan ÖTV yüzde 220’den yüzde 45’e indirildi.

Konu ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, inen ÖTV oranlarının yanı sıra karavan üretimi için kurumsal yeterliliklerin devreye alınmasının, Türkiye’deki karavan üretimi, ihracatı ve ekosistemi açısından kilit rol oynayacağını bildirdi.

Yapılan düzenlemenin bir dönüm noktası niteliği taşıdığını belirten Ekici, "Bu gelişme sonucunda önümüzdeki süreçte yeni bir tatil anlayışı ve yeni müşteri gruplarının oluşumuna, oluşacak karavan turizmi ekosisteminde yer alan parkların gelişmesine, yurt içi ve yurt dışı müşterilerin sayısındaki artışa hep birlikte tanıklık edeceğiz. Son olarak potansiyeli yalnızca turizmle sınırlı kalmayacak bu alanın, üretim çerçevesinde sanayi açısından önemli bir adım olacağına, istihdama ve ihracatçı konumumuza sağlayacağı katkı ile Türkiye’yi daha da ileriye taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

AVRUPA'DA SATIŞLAR ARTIYOR
Covid-19 salgınının tetiklediği en önemli akımlardan bir tanesinin karavan turizmi olduğunu vurgulayan TOKKDER Başkanı Ekici, değişen tatil ihtiyaçlarının Türkiye’nin karşı karşıya olduğu fırsatları daha da zenginleştirdiğini belirtti.

İnan Ekici, "Avrupa Karavan Federasyonu verilerine göre, birlik üyesi ülkelerde tescil edilmiş karavan sayısı 2019 yılında 5 milyon 683 bin 860 adetti. Bu rakamın 3 milyon 462 bin 449 adedi çekme karavan, 2 milyon 221 bin 411 adedi ise motorlu karavan olarak açıklanmıştı. Alman Karavan Endüstri Derneği güncel verilerine göre ise, Eylül 2020-Mart 2021 arasında Avrupa Birliği’nde tescil edilen karavan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 33.7 oranında arttı. Bugüne kadar ülkemizde motorlu karavan sahibi olma maliyetlerinin ÖTV’nin de etkisiyle yüksek olması nedeniyle sahiplik oranı ve araç kiralama sektörünün bu alandaki yatırımları ne yazık ki sınırlı kaldı" bilgisini verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile karavan haricinde ATV (her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV'de (çok amaçlı hizmet aracı) de ÖTV oranları değişti. Buna göre, her iki taşıt grubu için de yeni ÖTV oranı yüzde 25 olarak belirlendi.

'YERLİYİ DESTEKLEMİYOR'
Karavanlardan alınan yüksek ÖTV oranı, bugüne kadar farklı çözümleri de beraberinde getirmekteydi. Buna göre, 5 yaşından eski araçların karavana dönüşümünde ÖTV alınmaması, birçok karavan severi eski araçlara yönlendiriyordu. Bu durum da, yollarda yüksek kilometreli ve eski teknolojiye sahip karavanların dolaşmasına yol açıyordu.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu (UKKF) Başkanı Leyla Özdağ, ÖTV'deki indirim kararının sektör açısından olumlu olmasına rağmen, yerli üretimi desteklemediğini söyledi.

Özdağ, "Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme hem yerli hem de ithal motorlu karavanlar için geçerli. Sektörde ivmelenmenin yaşandığı bir dönemde, yerli üreticiyi destekler nitelikte yerli karavanlara özel bir teşvik de bekliyorduk. Bu olmadı, ama yetkili merciler ile görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki dönemde yerli karavan üreticisini destekleyen düzenlemelerin de yapılacağını umuyoruz. Yerli üreticinin desteklenmesi, motokaravan sektöründe Türk üreticilerin dünya ile rekabet edebilmesi için önemli" ifadesini kullandı.

Karavana ilginin artması ile ikinci el ticari araçlarda fiyatların son dönemde hızla arttığına da işaret eden Özdağ, ÖTV'deki indirim ile ikinci elde fiyatların dengelenebileceğini belirtti.

Sektöre yönelik bir çağrıda da bulunan UKKF Başkanı Özdağ, "Yerli üreticiler, distribütörler, ithalatçı firmalar ve tedarikçiler olarak tüm özel sektörü kapsar nitelikte karavan konusundaki gelişmeleri birlikte yönetebilmemiz için UKKF çatısı altında 'Kamp Karavan Sektörü Yatırımcıları Birliği'ni kurmayı hedefliyoruz" dedi. (Habertürk)

 
CHP Irak ve Suriye tezkeresine 'hayır' diyecek!
 
İzmir'deki tartışmalı mermer ocağı projesine halk seti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine bir zam daha: İşte yeni fiyatlar!
Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde benzinin litre satış ...
Eşel mobil sistemi 2022'de de devam edecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı "2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı ...
DASK, İzmir depreminin ardından 401 milyon lira tazminat ödedi
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan ...
 
Kuraklık etkisi: Buğday fiyatı rekor kırdı!
Buğday vadeli kontratları, kuraklığın mahsulü olumsuz etkilemesi ve küresel ...
3 kamu bankasından faiz indirimi
3 kamu bankası kredi faizinde ürün ve vade yapısına göre 2 puan indirime gitti.
Türk-İş'ten gelir vergisi düşürülsün talebi
Türk-İş, işçilerin gelir vergisi dilimlerinden kaynaklanan ciddi gelir ...
 
2.el online pazarda satışlar azaldı, fiyatlar yükseldi!
Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, ...
Mandalina ihracatında hedef 500 milyon dolar
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin ...
Kara tablu: Açılan 2 dükkandan 1’i kepenk kapattı
Resmi verilere göre, bu yılın ilk 6 ayında ülke genelinde açılan her 2 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri