POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
3 Mart 2022 Perşembe - 08:39

Tabip Odası Başkanı Çamlı: Yeni bir pik sürpriz olmayacak!

Türkiye, yeni normale geçerken açık havada maske zorunluluğu ve HES kodu uygulaması kaldırıldı. Karara tepki gösteren İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, "Bu kararlar hangi bilimsel kanıta dayanarak alınıyor? 3-4 ay sonra yeni bir pik sürpriz olmayacaktır" dedi. 

Tabip Odası Başkanı Çamlı: Yeni bir pik sürpriz olmayacak!

GERÇEKİZMİR-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyunun merakla beklediği kararları açıkladı. Buna gir Türkiye yeni normale geçerken, açık havada maske kullanma zorunluluğu, HES kodu uygulaması ve okullarda vaka çıkması halinde sınıf kapatılması uygulamaları kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararları Gerçekizmir'e yaptığı açıklamayla değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Bu kararlar hangi bilimsel kanıtlara dayanarak alınıyor, açıklanması lazım... 3-4 ay sonra yeni bir pik sürpriz olmayacaktır" dedi. 

Tabip Odası Başkanı Çamlı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Öncelikle dün itibariyle yaklaşık 200 kişi öldü ve günlük 60 bin civarında vakamız var. Baktığınız zaman sadece Şubat ayında 7 bin vatandaşımızı önlenebilir bir hastalıktan kaybettik. Son dönemde 110 bine çıkmış vaka sayıları 60 bine inmiş olabilir ama sonuçta hala pandemi devam ediyor. Bunu unutlamayalım. İkincisi şu anda hatırlatma dozunuzu olan insanların toplam nüfustaki oranı yüzde 30'lar düzeyinde. Ve biliyoruz ki Omicron varyantında 2 doz aşının hiçbir etkinliği yok. Hatırlatma dozu olanlarda enfekte olma oranı daha düşük ama buna rağmen hasta olabilmeleri söz konusu. Genellikle vefat edenler olgulara baktığımızda yaşlı, kronik hastalığı olan bizim kırılgan kesim dediğimiz unsurlar. Açık havada maske kaldırılıyor, kapalı ortamda ise havalandırması iyiyse sorun yok deniliyor. Bir kere bu ortamlarda enfeksiyonun geçmeyeceğine dair garantimiz yok. 

VEFATLARIN DEVAM ETMESİNE SEBEP OLACAK
Bu enfeksiyon 3 doz olanlarda hafif geçiyor olabilir ama bu kişilerin birlikte yaşadığı ya da temas halinde oldukları yaşlı, immün yetmezliği ve kronik rahatsızlıkları olanlarda bir risk unsuru oluşturacaklar. Yani bu hastalığı onlara bulaştırarak vefatların devam etmesine sebep olabilecekler. Kısacası bir kere burada özellikle kırılgan kesimler için bulaş riski daha yükselecek. Günde 60 bin vaka ve 200'ün üzerinde ölüm varken, hangi bilimsel kanıta dayanarak bu maske kararı alındı? Belki de bizim başından beri en çok itiraz ettiğimiz nokta buydu. Pandemi epidemiyolojik bilimin rehberliğinde yönetilmiyor. Tamamen nereye dayandığı belli olmayan birtakım karar ve görüşler çevresinde idare edilmeye çalışılıyor. Yurt dışında bazı ülkelerde maske kaldırılmış olabilir ama o ülkelerde yüzde 80'lere varan aşılama oranları var. Bir toplumsal bağışıklık elde etmiş durumdalar. Bizim böyle bir bağışıklığımız yoksa. Dolayısıyla bütün bunları Omicron varyantının kalıcı bir bağışıklığı söz konusu değil. Bu varyantı geçirdikten sonra bir daha karşılaşma riskiniz de var. 

YENİ BİR PİK SÜRPRİZ OLMAYACAK
Henüz pandemi devam ediyorken, henüz kontrol altına alınmamışken, her gün 60 bin kişi bu hastalığa yakalanırken bu kararın hangi bilimsel veriye ya da kanıta göre alındığının açıklanması gerekir. Bu İngiltere'de böyle yapıldı diyerek uygulanamaz. Bu güzel bir yöntem değildir. Kısacası epidemiyoloji biliminin rehberliğinde birtakım kararlar alınmalıdır. Ama bizim ülkemizde pandemi ta başından beri bilimin rehberliğinde, toplum sağlığı öncelenerek değil başka hesaplar, ekonomik kaygılar gibi gerçekten çok akılalmaz bir takım kararlarla gitti. Yeni bir pik, 3-4 ay sonra yeni bir vaka artışı hiçbirimiz için sürpriz olmayacak.

 
Denize düşen yaşlı kadını Sahil Güvenlik kurtardı!
 
İkinci barış görüşmesi yarın yapılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca açıkladı: Maske zorunluluğu ve HES kodu kalktı!
Sağlık Bakanı Koca yeni normalin detaylarını açıkladı. Bakan Koca, açıklamada ...
Kritik toplantı: Maske zorunluluğu kalkacak mı?
Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 16.00'da toplanıyor. Toplantı sonrası ...
Son 24 saatte 203 can kaybı, 59 bin 885 vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
 
Koca'dan 'beklenen açıklama' duyurusu!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yarın toplanacağını ...
Bilim Kurulu Üyesi Şener: Normalleşme için...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
İzmir'de son rakamlar: 9 ilçede 59 karantina!
Eğitim-Sen verilerine göre Konak, Karabağlar, Torbalı, Selçuk, Bayındır, ...
 
Günlük tablo: 213 can kaybı, 64 bin 275 yeni vaka
Türkiye'nin 28 Şubat 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12-18 Şubat koronavirüs vaka haritasını ...
Son 24 saatte 206 can kaybı, 49 bin 792 yeni vaka
Türkiye'nin 27 Şubat 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri