POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
İkinci Kadir Şeker vakası: Tolga Daşkıran tutuklandı
İkinci Kadir Şeker vakası: Tolga Daşkıran tutuklandı
IBAN kiralayanlar dikkat: Bakanlık harekete geçti!
IBAN kiralayanlar dikkat: Bakanlık harekete geçti!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
10 Nisan 2019 Çarşamba - 08:31

ABD'deki Türk doktordan aşı çağrısı!

Aşı karşıtı söylemlerin merkezindeki 3 maddeyle ilgili, ABD'de üniversite hastanesinde görev yapan Türk doktor Işıl Arıcan'dan açıklama geldi. Ayrıca son günlerde Meningokok B hastalığında ciddi artış olduğu söylentileri üzerine açıklama yapan uzmanlar, "Şu an için meningokok B aşısının mutlaka yapılmasını gerektiren bir durum yok" dedi.

ABD deki Türk doktordan aşı çağrısı!

Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nden Dr. Işıl Arıcan, aşıdan çekinen aileleri "korkmayın" diye uyardı. 

Hürriyet gazetesinden Mesude Erşan'a konuşan Arıcan, olumsuz "efsane"lerin bilimsel kanıtlarla çürütüldüğünü belirterek, aşıların içinde bulunduğu ileri sürülen maddelerle ilgiil bilimsel gerçekleri şöyle sıraladı: 

"(CIVA) Binlerce çocuk üzerinde yapılan analizler sonrası cıva tuzunun (thimerosal) herhangi bir yan etki yaratmadığı kanıtlanmış olsa da bugün aşı karşıtı lobi tarafından yaratılan baskı ve korku edebiyatı sayesinde (grip hariç) aşılardan zaten çıkarılmış durumda. Bugün emzirme çağındaki bebekler anne sütüyle her gün tek bir doz grip aşısından 15 kat fazla cıva alıyor. 

(ALÜMİNYUM) Soluduğumuz havadan içtiğimiz suya kadar pek çok yerde ve hatta pek çok besin maddesinde her gün kayda değer miktarda alüminyum vücudumuza giriyor. Aşılarla alınan düşük miktarlardaki alüminyumun insan sağlığına negatif bir etkisi tespit edilmiş değil. 

(FORMALDEHİT) Aşı karşıtı söylemlerde karşımıza çıkan ve kulağa korkutucu gelen bir başka madde de formaldehit... Üretim sonrası kullanılan formaldehitin çoğu aşılardan temizlense de çok az bir miktarı kalıyor. Ancak pek çok kişinin bilmediği bir şey var, o da formaldehitin aslında DNA ve protein sentezi sırasında çıkan bir yan ürün olduğu ve tüm canlı hücrelerinde zaten sentezlendiği..."

MENİNGOKOK B AŞISI YAPTIRILMALI MI?

Meningokok, menenjite en sık neden olan 3. bakteri ve ciddi bir halk sorunu olmaya devam ediyor. Her yıl tüm dünyada yaklaşık 500 bin yeni "Meningokoksemi" vakası görülürken hastalık, ölüm ve sakatlıklara da yol açıyor. Son günlerde vatandaşlar arasında "Meningokok B vakalarında artış yaşandığı' şeklinde dedikodular yayılırken, uzmanlar Meningokok B salgının söz konusu olmadığı görüşünde. 

Milliyet gazetesinden Mert İnan'a konuşan Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Türkiye'de 14 yıldır her yıl belli sayıda Meningokok görülüyor. 2017-2018'de bir artış söz konusu değil. Meningokok'un insanda hastalık yapan 5 türü bulunuyor. Her yıl, farklı tür görülüyor. Örneğin 2001 yılında Hac'da salgın olmuş, tüm dünya olumsuz etkilenmişti. Son 2 yıldır 'W' türü olarak tanımladığımız hastalıkta azalma olduğundan 'B türü bakteri' öne çıkmış durumda. Ancak B türü bakteri veya hasta sayısında artış söz konusu değil" diye konuştu.

Prof.Dr.Cerhan, şu bilgileri verdi: "Menenjit gelişmiş ülkelerde 100 binde 1 civarında görülürken, Türkiye'deki oran ise halen 100 binde 3-4 civarında. Menenjite en sık neden olan 2 bakteri, Hib ve Pnömokok'a karşı geliştirilen aşılar, günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından bütün çocuklara ücretsiz olarak uygulanıyor. Ancak 'Meningokok'a yönelik aşılar henüz ulusal aşı şemasına girmemiş durumda. Aileler bu aşıyı kendi ceplerinden temin etmek zorunda kalıyorlar ve maliyetli aşılar. Şu an piyasada iki farklı meningokok aşı tipi var. Dörtlü dediğimiz aşı; A, C, Y, W türlerine karşı koruyuculuk sağlıyor. Diğer aşı ise Meningokok B aşısı. Bize göre Meningokok'a karşı koruyucu olan her iki aşı formu da yaptırılmalı. Yeni aşıların koruma süresi en az 8 yıl."

"MUTLAKA DEĞİL"

Haberde görüşlerine yer verilen, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül de, meningokok B aşısının mutlaka yapılması gereken bir uygulama olmadığını belirterek, "Sağlık Bakanlığı'nın a?ı programında yer alan takvimin uygulanmasını öneriyoruz. Şuan için meningokok B aşısının uygulanmasının mutlaka yapılmasını gerektiren bir durum yok. Bu aşı türü ABD'nin takviminde yeralıyor. Birkaç yıl içinde Türkiye'nin de takvimine girebilir. Ancak meningokok B'de artış olduğu tamamen dedikodu ve gerçek dışı. Sağlık Bakanlığı programı önemli. Bakanlığın aşı takvimine uymakta yarar var" dedi.

 
Erdoğan: İsterse 1 oyla olsun, son kararı...
 
Öğrencilerin yol çilesi: Dersimiz çamur!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öykü Arin'e annesinden umut ışığı
Sağlığına kavuşabilmek için kök hücre nakli olmayı bekleyen 3,5 yaşındaki ...
Strese karşı günde 20 dakika doğa!
Bilim insanları, en az 20 dakika doğayla baş başa kalmanın stres seviyesini düşürdüğünü belirledi.
Lösemiyle mücadele eden üniversiteli Atakan'dan iyi haber
İzmir'de lösemiyle mücadele eden, hastalığın merkezi sinir sistemini de ...
 
630 gram doğan Su bebek hayata tutundu
24 haftalıkken 630 gram dünyaya gelen Su bebek, 2 kilo 320 grama ulaşmasının ...
İzmir'de sağlıkçılardan şiddet isyanı!
Bornova ilçesindeki Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezi'nde 10 kişilik grubun ...
Yaşam biçimi kanseri tetikliyor
Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ...
 
İzmir'de 200 doktordan saldırı isyanı!
Bornova ilçesindeki Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezi'nde önünde toplanan ...
İl Sağlık Müdürlüğü'nden o saldırıya suç duyurusu
İl Sağlık Müdürü Salnur, sağlık merkezinde doktor ve öğretmeni darbettikleri ...
GSS borcu olanlara yıl sonuna kadar ücretsiz hizmet
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan vatandaşlar yıl sonuna kadar ücretsiz sağlık hizmeti alacak.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri