POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
22 Ocak 2018 Pazartesi - 17:14

O ilçede 'komisyon seçimi' krizi: AK Parti yargıya taşıdı!

Kanun gereği belediyelerin bir yıllık mali harcamaları ve ihaleleri inceleme yetkisine sahip olan ‘denetim komisyonu’ için yapılan üye seçimi Bayraklı’da krize neden olurken, AK Parti seçimi yargıya taşıdı.

O ilçede  komisyon seçimi  krizi: AK Parti yargıya taşıdı!

GERÇEKİZMİR - Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ’ın yönettiği Ocak ayı meclis toplantısında 5 kişilik komisyon seçimi yapıldı. CHP’nin 3, AK Parti’nin 2 üyesinin görev yapacağı komisyon seçimine isimler önerildi. CHP, Yeşim Tekeoğlu, Veli Topal ve Ramazan Bulut’u önerirken AK Parti ise Hayrettin Güngör ve Tarkan Düzman’ı önerdi. Oylama sonrasında Başkan Karabağ’ın grup toplasında netleştirdiği üç kişilik liste delindi. CHP’li Meclis Üyesi Münir Demir’in ismi listede olmamasına rağmen açık ara önde çıktı. Karabağ bunun üzerine seçimi iptal etme kararı aldı. 

Karabağ’ın seçimi iptal etme kararına AK Partili meclis üyeleri tepki gösterdi. Karabağ, nezaketen yapılanın doğru olmadığını söylerken AK Partililer ise, “meclis nezaketten değil kanunun ve yönetmeliklerle yönetilir” yanıtını verdi. Sert tartışmaların yaşandığı toplantıda 10 dakika ara verildi. Bunun üzerine Karabağ seçimi iptal etti. Daha sonra AK Parti grubu ise Meclisi terk etti. 

Yapılan oylama sonrasında Başkan Karabağ’ın isteği üzerine yeniden seçim yapıldı. Oylama sonrası Meclis Üyesi Demir bu kez yeterli oy alamadı. İlk oylamada AK Parti’nin 12, CHP’nin de 9 oyunun alan Demir’in, Karabağ karşısında açık ara önde çıkması “grupta çatlak” olarak nitelendirdi.

AK Parti cephesinden flaş bir hamle geldi. AK Parti Grubu seçimi yargıya taşıma kararı aldı.

Bayraklı Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Çağlar Haspolat, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Ak Parti Bayraklı İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Aksoy ve Ak Partili meclis üyeleri İzmir Adalet Sarayı ek binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından mazeretleri olan meclis üyelerinin dışındaki 6 meclis üyesinin imzası ile dava dilekçeleri İzmir Bölge İdare Mahkemesine verildi.

Ocak ayı ilk meclis toplantısında Bayraklı Belediye meclisinde Denetim Komisyonu seçimi yapılmış, Başkan Hasan Karabağ, aday göstermedikleri bir meclis üyelerine 21 oy çıkması üzerine, seçimi geçersiz sayıp, yeniden oylama yaptırmıştı. Ak Parti Grubu ise ilk oylamanın geçerli olduğunu belirterek, ikinci oylamaya katılmamıştı.

“MECLİSİN İRADESİNE İPOTEK KOYDU”
İşte bu tartışmalı seçimi yargıya taşıdıklarını belirten Ak Parti Grup Başkanvekili Çağlar Haspolat, dava gerekçelerini şöyle anlattı: “AK Parti Grubu Meclis üyesi Hayretin Güngör’e 29, Ak Parti Grubu Meclis Uyesi Tarkan Düzman’a 29, CHP Grubu Meclis Üyesi Münir Demir’e 21, CHP Grubu Meclis Üyesi Veli Topal’a 20, CHP Grubu Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu’ya 18, CHP Grubu Meclis Üyesi Ramazan Bulut’a 15, CHP Grubu Meclis Üyesi Gönül Vural’a 8 kabul oyu kullanılmıştır. Usule ve yasaya uygun olarak yapılan bu oylamamaya göre denetim komisyonu, en çok oy alan 3 CHP meclis üyesi Münir Demir, Veli Topal, Yeşim Tekoğlu ile 2 AK Parti Meclis Üyesi Hayrettin Güngör ve Tarkan Düzman olmak üzere 5 kişiden oluşacaktır. Oysa meclis üyelerinin 21 oyunu alan CHP’li meclis üyesi Münir Demir’in isminin yazılı olduğu oy pusulalarının geçersiz olduğu ve seçimin iptali gerektiğini ısrarla ifade eden Belediye Başkanı Hasan Karabağ, bu oylamayı geçersiz sayarak, yeniden oylama yaptırdı.

“BAŞKANA YETKİSİNİ AŞTIĞINI HATIRLATTIK”
Meclis grubumuzca, son kez olmak üzere, Meclis Çalışma Yönetmeliği ve mevzuat hükümlerini hatırlatıp, seçimin iptalini gerektirir bir usulsüzlük ve bir kısım oy pusulasının geçersiz sayılmasını gerektirir bir durum olmadığını o mecliste hatırlattık.

Meclisin seçime ilişkin iradesini sandığa yansıttığını, seçim sonuçlarına göre meclis üyeleri dışından birine oy verilmediğini, bu sonuçlara göre denetim komisyonunun oluşturulmasını, seçimin iptaline ve yeniden seçim yapılmasına yer olmadığını, Belediye başkanınca başlatılan yeniden seçim girişiminin derhal durdurulması gerektiğini, yeni seçim yapılması irade ve kararının Belediye Başkanının şahsi kararı olduğu ve hukuka aykırı olduğunu ve bu nedenlerle de yeniden seçim yapılmasını kabul etmediğimizi ve bu hususu yargıya taşıyacağımızı ifade ederek, meclis salonunu terk ettik. Belediye Başkanı Belediyenin yürütme organıdır. Belediye Meclisi ise karar organıdır. Sayın Karabağ, meclisin iradesini yansıtan kararlarını istediği şekilde iptal edemez. Meclis kararlarını hukuka aykırı buluyorsa yargıya taşımalıdır. Sayın Karabağ, bu noktada yasa ile kendisine verilen yetki sınırlarını aşmıştır. İlçe halkının seçimle taşıdığı meclisin kararını yok saymıştır. Ak Parti Meclis Grubu olarak, hukuken de kabul edilemez olan bu tutum ve sonucunda hukuka aykırı olarak çıkarttığı kararı bugün yargıya taşıyoruz.”

 
FETÖ davasında şok ifade: 70 sorunun tamamını...
 
Yürek yakan veda: Şehit Öz sonsuzluğa uğurlandı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dışişleri kaynakları: Rusya'ya taahhüt verilmedi
Dışişleri kaynakları Zeytin Dalı Harekatı'nın Afrin'le sınırlı kalacağına ...
Çankaya Köşkü'nde 'Zeytin Dalı' zirvesi!
Başbakan Yıldırım, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile Çankaya Köşkü'nde bir araya ...
İzmir’de İnce’ye en yakın isimden flaş çıkış: Desteğim Kılıçdaroğlu’na!
CHP’de İnce Genel Başkan Adaylığını açıkladı. İnce'nin İzmir’de kurultay ...
 
"Olay terör koridorunu yok etme meselesidir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin, "Şunu çok açık, ...
İnce CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıkladı
CHP Yalova Milletvekili İnce, CHP'nin 3-4 Şubat'taki Olağan Kurultayı'nda ...
MHP İl Başkanı Karataş’tan teşkilata 2019 mesajları!
Buca’daki buluşmada teşkilata seslenen Karataş, “Teşkilata da elinizden ...
 
Delican... Devam mı sil-baştan mı?
44 aydır görevde olan İl Başkanı Bülent Delican devam edecek mi/ etmeyecek mi?
Ankara’da kritik zirve: Kocaoğlu ile Yücel ‘Lider’e kimleri önerdi?
Yücel’in il başkanı sıfatıyla ilk kez CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile ...
Deniz Yücel 'Deniz Yücel'i anlattı: Bilinmeyen yönleriyle CHP'nin yeni il başkanı!
Kentin siyasi tarihine en genç il başkanı olarak adını yazdıran CHP İzmir'in ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri