POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
11 Haziran 2021 Cuma - 10:46

Tabip Odası'ndan 'ASM'lerde Biontech' yorumu: Uygulama doğru mu?

Almanya'dan Türkiye'ye getirilen Biontech aşısının yeni süreçte aile sağlığı merkezlerinde de yapılacağının duyurulması sonrasında İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı açıklamalarda bulundu. Ana depoda eksi 70 derecede 6 aya kadar saklanan aşının aile sağlığı merkezlerinde yapılacak olması için altyapı ve organizasyonun gerekliliğine vurgu yapan Çamlı, "2 ile 8 derece arasında buzdolaplarında 5 güne kadar saklanıyor ama 6'ncı kişi bulunamazsa aşı açılamıyor" dedi.

Tabip Odası ndan  ASM lerde Biontech  yorumu: Uygulama doğru mu?

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında aşılamalar devam ediyor. Ülkede şu an Çin'den alınan Sinovac ile Almanya'dan getirilen Biontech aşısı yurttaşlara yapılırken günlük hızın ise hangi aşamada olduğu merak edildi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, kentteki günlük aşılama hızına ilişkin bilgiler verdi. Ayrıca Biontech aşısınını yeni süreçte aile sağlığı merkezlerinde de yapılacağı açıklandı. Tabip Odası Başkanı Çamlı bu konuya ilişkin de düşüncesini aktarırken altyapı ve organizasyon çalışmalarına dikkat çekti.

İZMİR'DE AŞILAMA HIZI BEKLENTİMİZİN ALTINDA
Başkan Çamlı, "İzmir'deki aşılama yapılıyor ama hızında belirgin bir yavaşlık var. Bunun sebebi de aşıların gelmesiyle ilgili. Gerçi yeni aşı randevuları açılıyor ama baktığımız zaman günlük aşılama bizim beklentilerimizin çok altında gidiyor" dedi.



6'NCI KİŞİ BULANAMAZSA AŞI YAPILAMIYOR
Biontech'in aile sağlığı merkezlerinde yapılacak olmasına değinen Çamlı, "Altyapısı sağlandıktan sonra yapılamaz diye bir şey yok. Aile sağlığı merkezlerinde yapılmasına biz olumlu bakıyoruz, iyi bir şey. Fakat bir organizasyon sıkıntısı olduğu da kesin. Aile sağlığı merkezlerinin altyapısı çok önemli. Bunlar kamu birimleri olmalı, bekleme salonları olmalı, birinci basamak bile olsa fiziki yapısı sağlık hizmeti vermeye uygun olmalıdır. Biontech aşılarını açtığınızda 6 kişiye yapmak zorundasınız. Dolayısıyla Bakanlık bu 6 kişiyi bulmadan aşı yapılmamasını istiyor. Aşılar açıldıktan sonra 6'nci kişi olmazsa o doz boşa gidiyor. O zaman da 6 kişinin toplanmasını beklemek gerekiyor. 4 kişi geldi 2 kişi gelmedi aşı açılamıyor. O yüzden de bekleme salonlarının uygun büyüklükte olması gerekiyor. Bu aşılama için belki bir organizasyon yapılması gerekiyor. Örneğin; öğleden sonralarının aşılamaya ayrılması gibi bir şey... Çünkü fiziki yapıları çok fazla kişinin bekleyebileceği mekanlar değil. Bazıları apartman dairesi... Aile sağlığı merkezlerinin fiziki altyapısını  mutlaka belli standartlara kavuşturulması gerekiyor. Aile sağlığı merkezlerinde aşı yapılmasına karar verildi ama belli sınırlamalar getirildi. 4 ve üzeri aile hekiminin çalıştığı, A ve B sınıfı aile merkezlerinde yapılacak diye bir açıklama duymuştuk biz. Bu A ve B sınıfından vazgeçilmiş ama 4 ve üzeri aile hekimi olan merkezlerde yapalım demişler. Ama ona da bakıldığında ilçelerde tüm 4 ve üzeri hekimin olduğu yerlerde yapılmıyor. Mesela Karşıyaka'da 4 tane merkez seçmişler, Buca'da da öyle. 4 ve üzeri hekim olan bütün aile merkezlerinde yapılmayacak. Bu herhalde aşının teminiyle ilgili bir sıkıntı. Yeterince aşı yok. Onun için mi bütün aile sağlığı merkezlerini açmıyorlar. Niye Karşıyaka'da, Buca'da 3-4 tane seçiliyor da diğerlerinde yapılamıyor, bu çok belli değil. Aile sağlığı merkezlerinde şu an Sinovac'ın ikinci dozları yapılıyor. Yeni Sinovac olmak isteyen biri aile sağlığı merkezlerinde olamıyor. Bütün bunları aşı olmamasına bağlıyorum ben. Kişi Sinovac devlet hastanesine gitmek durumunda. Böyle bir seçenek sunulmuş ama ne kadar Sinovac başvurusu kabul ediyorlar? Bunlar çok konuşulmuyor" dedi.

EKSİ 70'DE SAKLANIYORDU AMA...
"Daha hızlı bir aşılama temposu istiyoruz" diyen Çamlı ayrıca, "Eğer bundan sonra Biontech ile gidecekse bu iş mutlaka aile sağlığı merkezlerinin aşılamaya girmesi lazım. Çünkü aşıların önemli bir kısmı zaten aile sağlığı merkezlerinde yapılıyor. Oradaki buzdolaplarına aşı geldiğinde 2-8 dereceye ayarlı ısılarda aşılar 5 güne kadar kalabiliyor. Ana depoda eksi 70 derecede 6 ay saklanıyor ama aile sağlığı merkezlerinde ve evlerdeki buzdolaplarında 5 gün saklanabiliyor. Fakat dediğim gibi 6 kişi olmadan aşı açılmayacağı için ona pratik çözümler getirilebilir. Örneğin diğer sağlık merkeziyle iş birliği yapılarak orada 2 kişi, burada da 4 kişi var, birleştirip yapılabilir. Bakanlık bu tarz şeylere çok izin vermiyor. Diyelim o gün oraya gelenlerden, aşı kaydı çıkmış ama randevu almamışlar da o sırada konuşularak 6'ncı kişiye tamamlanabilir. Bunlar için gerekli çalışmalar çok yapılmamış"  ifadelerini kullandı. 

 
Türkiye’nin ilk kadın protestosu İzmir Metrosu'nda ölümsüzleşti
 
Milli Basketbolcular Bornova'da hazırlanacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşılamaya 3 grup daha dahil edildi
Sağlık Bakanı Koca, yarından itibaren gıda üretim ve dağıtım sektörü ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 10 Haziran 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 9 Haziran 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
Pazartesi aşı sırası 40 yaş üstünde
Yarın gerçekleşecek kabine toplantısı öncesi Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ...
Ve Biontech aile sağlık merkezlerinde!
E-Nabız, ALO 182 ve MHRS üzerinden randevu alarak başvuranlara Aile sağlığı ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 8 Haziran 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
Aşılamaya iki grup daha dahil edildi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı programına bir grubun daha dahil edildiğini ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 29 Mayıs- 4 Haziran haftasında ...
Vali Köşger'den sevindiren İzmir raporu: Günlük vaka sayısı...
Vali Köşger, kentteki günlük yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri