POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
13 Haziran 2019 Perşembe - 08:34

Uzmanlardan kritik 'sarı kantaron' uyarısı!

Vatandaşların doğal yöntem diye yoğun ilgi gösterdikleri 'sarı kantaronotu'na karşı uzmanlar uyarıda bulundu. Aktarlarda 'sarı kantaron otu' diye satılan bitkilerin çoğunun sarı kantaron olmadığını belirten uzmanlar, "Gerçek sarı kantaronun da kaynatılıp yüksek dozda içilmesi riskli!" değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlardan kritik  sarı kantaron  uyarısı!

Depresyon, açık yaraların iyileştirilmesi, kas ve romatizmal sorunlar için vatandaşların doğal yöntem diye yoğun ilgi gösterdikleri 'sarı kantaron otu'na karşı uzmanlar uyarıda bulundu. 

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberinde görüşlerine yer verilen Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Bu bitkiyi suya atıp, kaynatıp, yüksek dozda içenler hayatlarını riske atıyor. Aktarlardan sarı kantaron diye aldığımız ürünlerin hiçbiri sarı kantaron çıkmadı. Sarı kantaron diye satılan ürünler, aynı familyadan ancak farklı bitkiler. Doktorların günlük önerdikleri doz, eczanelerde hap formunda satılan ürünlerdir ve 900 mg dan fazla tüketim ciddi sağlık sorunlarına neden olur” dedi. 

"HEKİME DANIŞILMALI"

Sarı kantaron otunun kaynatılarak içilmemesi ve aktarlardan alınmaması gerektiğini söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu ise, “Sarı kantaron otu, yağ şeklinde lokal kullanımda güçlü bir anti-enflamatuar ve antiseptik etkiye sahip. Çeşitli hastalıklarda halk tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Gerçekten de sarı kantaronun hafif şiddetteki depresyonların tedavisinde antidepresanlara yakın bir etki gösterdiği bilinir. Antidepresan etkiyi sağlayan da sarı kantaronun serotonin düzeyini artırmasından kaynaklanır. Ama bu seratonin artışı, sarı kantaron içenlerde hipertansiyon ve ciddi pulmoner hipertansiyona yol açabiliyor. Pulmoner hipertansiyon, akciğer basınç yüksekliği olup, hayatı tehdit edici ağır bir hastalık. Fazla tüketilmesi karaciğerden ilaçların atılımında görevli mekanizmaları etkiler. Ülkemizde sarı kantaron çayları Sağlık Bakanlığı onaylı olarak bulunmuyor. Yan etkilerinin yüksekliği nedeniyle asla hekime danışmadan kullanılmamalı. Ürünler eczanelerden hap formatında doktor kontrolünde alınmalı. Sarı kantaronu çay şeklinde içip, tansiyon ve farklı rahatsızlıklar yaşayan çok sayıda hasta başvurusu aldık" dedi. 

TANSİYONA DİKKAT

Haberde görüşlerine yer verilen bir başka isim İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya da uyarılarını şöyle sıraladı: "Sarı kantaron bilinçli kullanılmadığında çeşitli yan etkiler gösterir. En sık yan etkileri ağızda kuruluk, baş ağrısı, kabızlık, çarpıntı, terleme ve mide bulantısıdır. Serotonin arttırıcı etkisi hipertansiyon ve ciddi pulmoner hipertansiyona yol açabilir. Bu nedenle tansiyon hastalarının kullanması sakıncalıdır. Ayrıca sarı kantaron otu kullanımı esnasında parlak güneş ışığına uzun süre maruz kalmak deride kahverengi lekeler meydana getirebilir ve katarakt oluşumunu hızlandırabilir. Karaciğerden ilaçların atılımında görevli mekanizmaları etkileyebildiği gibi kullanılan ilaçların etkinliğini de azaltabilir. Özellikle doğum kontrol hapı ve tansiyon, antidepresan, astım, kanser ilaçları kullananlar, organ nakli yapılan hastalar ile siroz hastaları tarafından kullanılmamalı. Bu otun gebelikte kullanımı da güvenli değil."

 
Erdoğan'dan net S-400 mesajı: Türkiye 'alacak' demiyorum...
 
Kredi kartı taksitlendirme süresi artırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Grip sanılan çocuğun akciğerinden çıkan herkesi şoke etti!
İzmir'de ailesinin öksürük ve hırıltı şikayetiyle götürdüğü hastanede ...
Nakille eşlerine hayat verdiler
İzmir'de, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle aile üyelerinden organ alamayan ...
Hayat arkadaşına hayat hediyesi!
Ortaokul öğrencisiyken Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğunu öğrenen ve ...
 
Ramazandan sonra aşırı yemek uyarısı
Ramazan sonrası rutin yemek yeme düzenine nasıl geçilmesi gerektiği hakkında ...
Dikkat: 'Baş ağrısı' deyip geçmeyin!
DEÜ Acil Servisi'nde yapılan ve 3 ay süren araştırmada, baş ağrısı şikayetiyle ...
İzmir'in odalarından 'sağlıklı' iş birliği!
İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret ...
 
İzmir'deki operasyon dünya tıp literatürüne girdi
Kent Hastanesi'nin kalp cerrahisi ve karaciğer nakli ekibi, Budd Chiari ...
Dışarı çıkmayan çocukta raşitizm tehlikesi
Ünlü genetik bilimci Steve Jones, dünyanın, 1950'li yıllarda yendiği raşitizm ...
Kitabını yazdığı kanseri ikinci kez yendi
İzmir'de 14 yıl arayla iki kez kanser teşhisi konulan Azime Taş, tıbbi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri