POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
2 Mayıs 2023 Salı - 17:36

2 bakanlıktan ortak istihdam projesi: Hedef 55 bin genç!

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi Teknoloji Bakanlığı ortaklığında hayata geçirilen Çalışan ve Üreten Gençler Programı’nın lansmanı İzmir’de düzenlendi. Programda gençlere istihdam yaratması amacıyla inşa edilen tesislerin de açılışı yapıldı.

2 bakanlıktan ortak istihdam projesi: Hedef 55 bin genç!

GERÇEKİZMİR - Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi Teknoloji Bakanlığı ortaklığında hayata geçirilen Çalışan ve Üreten Gençler Programı’nın tanıtım toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi. Gençlere istihdam yaratması amacıyla inşa edilen tesislerin resmi açılışının da yapıldığı programa; Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Alpay Özalan, AK Parti İzmir Milletvekili Adayları Mehmet Sait Başdaş, Nisa Alptekin, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk ve çok sayıda genç katıldı.  

SANAYİCİ VE GİRİŞİMCİLERİ BAŞ TACI ETTİK

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji bakanı Mustafa Varank, Türkiye’yi yatırım, üretim, ihracat ve istihdam temelleri üzerinde yükseltmeyi kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, “Ülkemizi son 20 yılda 238 milyar dolardan 900 milyar doları aşan bir ekonomi haline getirdik. Türkiye’yi satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 11’inci Avrupa’nın 4’üncü büyük ekonomisi konumuna yükselttik. Üretimi ve nitelikli istihdamı güçlü teşviklerle destekleyerek, istihdam dostu büyüme stratejilerimiz ile tarihimizin en yüksek rakamı olan 31,8 milyonluk istihdama ulaştık. Büyümenin lokomotifi olarak gördüğümüz ihracatımızı 2002 yılında 36,1 milyar dolardan 6 kattan fazla artırarak 254 milyar doların üzerine çıkardık. 2002 yılında 33 bin firmamız ihracat yaparken bugün bu sayıyı 115 bine çıkardık. Artık 81 ilinin tamamına yayılan organize sanayi bölgelerimizle, fabrikalarımızla, tesislerilerimiz çalışıyor, üretiyoruz. Sanayiniz ne kadar güçlüyse, refahınız o kadar artar, kalkınma hızınız ivmelenir. Bu manada sanayicimizi ve girişimcilerimizi baş tacı ettik. Göreve geldiğimiz günden bugüne sanayi yatırımlarını hızlandırmak için 110 bine yakın teşvik belgesi düzenledik. 3 trilyon liralık yatırımın ve 4 milyon istihdamın önünü açtık. Bu teşviklerin de desteğiyle Organize Sanayi Bölgeleri’nin sayısı 192’den 354’e çıkardık. OSB’lerimiz 2002 yılında 415 bin kişiye istihdam sağlarken, bugün 2,5 milyon vatandaşımıza ekmek kapısı oldu. Son 20 yılda üretimdeki parsel sayısı tam 5 kat artarak 58 bini buldu. 147 OSB’mizde yatırım yapılabilecek tek bir boş parsel dahi kalmadı” dedi.

HEDEF 55 BİN İSTİHDAM

İstihdam programı hakkında detaylı bilgi veren Varank, “Şimdiye kadar bu sayede 81 ilimizin tamamında her bölgenin ihtiyacına göre değişen nitelikte 10 binlerce proje hayata geçirdik, 50 milyar liranın üzerinde destek sağladık. İşte bu doğrultuda Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteği ile Çalışan ve Üreten Gençler Programını başlattık. Bilhassa genç işsizliğin yüksek ve kadın istihdamının da görece düşük olduğu bölgelerde modern üretim ve hizmet tesisleri yaparak özel sektör yatırımcılarımızın istifadesine sunduk. Böylece hem üretim kapasitesi hem de istihdam olanaklarını artırıyoruz. 33 ilimizde emek yoğun sektörlerde toplam 111 projeye 1,3 milyar lira destek sağladık. Hâlihazırda faaliyete geçen 46 fabrikada yaklaşık 4 bin emekçi kardeşimizi istihdam ediyoruz. Gençlerimiz sosyalleşsin diye bu fabrikaların yanına spor tesisleri yapıyoruz. Kadınlarımızın işgücüne katılımını desteklemek için çocuklarına hizmet verecek kreşler açıyoruz. Kurduğumuz tesisler sayesinde tarihlerinde ilk defa ihracat yapan ilçelerimiz oldu. Şanlıurfa’da 2011 yılında ayakkabı sektöründe çalışan sayısı 35 iken, bugün yaklaşık 3 bin kişi çalışıyor ve üretimin yarısı da ihraç ediliyor. İnşallah bu projeler tamamladığında 55 bin kişiye istihdam imkanı sağlayan 161 fabrikayı ülkemize kazandıracağız. Biz bunları enden yapıyoruz? Çünkü genç arkadaşlarımızı önemsiyoruz. Böyle projeleri önümüzde dönemde de uygulamaya devam edeceğiz. Yeter ki biz bir olalım. Bu üretim tesislerini açtığımız için memleketlerine dönen kardeşlerimiz var. Bize teşekkür ediyorlar. Kendi memleketlerinde yaşayabildiklerini söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İ HAK ETTİĞİ HİZMETLERE KAVUŞTURACAĞIZ

İzmir’in gelişen ekonomisi ve güçlü sanayisiyle Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden bir tanesi olduğunun altınız çizen Varank, “Bu manada İzmir’i de yatırımlarımızla her zaman el üstünde tuttuk, tutmaya da devam edeceğiz. İzmirli sanayiciden desteğimizi hiçbir zaman esirgemedik. İzmir Kalkınma Ajansımız eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının 700’e yakın projesine 2,5 milyar lira kaynak aktardık. Bu kapsamda, Avrupa’da rüzgâr enerjisi sektörü için yeni bir destinasyon oluşturmak üzere ‘Çandarlı Limanı ile Entegre Temiz Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi’ projesi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’nin karadaki rüzgar enerjisinin yüzde 20’sine ev sahipliği yapan İzmir, rüzgar enerjisi ekipmanları ihracatımızın yüzde yetmişini yaparken yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu proje ile hem deniz üstü rüzgâr türbinlerinde hem de kara türbinlerinde İzmir çok daha büyük bir oyuncu haline gelecek. Ayrıca son 20 yılda İzmir’de yapılacak yeni ya da ilave yatırımlar için 6 bine yakın teşvik belgesi düzenledik. 230 milyar liralık yatırımın ve 170 bine yakın istihdamın önünü açtık. Bugün 14 Organize Sanayi Bölgesi, 16 Sanayi Sitesiyle, 462 milyar lirayı aşan GSYH’sı, İzmir her geçen yıl biraz daha büyüyor. 14 milyar doların üzerinde ihracatıyla Türkiye’nin ihracat hedeflerine ciddi katkı sağlıyor. Tabi sanayisi böyle güçlü bir şehrin yenilikçilik ekosistemini desteklemeyi de ihmal etmedik, etmiyoruz. Bu manada son 10 yılda 4 Teknokent, 120 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’nin kurulmasını sağladık. Daha bugün Bilişim Vadisini İzmir’e, İstanbul’a ve Bakü’ye genişleten Mega Teknoloji Koridorunun açılışını yaptık. İnşallah siz bize görev verdikçe de bu yatırımlar devam edecek" diye konuştu. 

SEN BEN ANLAYIŞI GERİDE KALDI

Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Gençlerin talebi ve ihtiyacı neyse biz orada varız anlayışıyla gençlerimizin istihdamına yönelik bu programı gerçekleştiriyoruz. Bu proje Türkiye’nin pek çok vilayetini etkileyen bir proje. Genç ve dinamik bir ülkeyiz. Gençlerimizin donanımlı bir şekilde hem bugünler hem yarınlar için hazırlama gayesiyle çalışıyoruz, üretiyoruz. Amacımız gençlerin gözündeki ışığı ve mutluluğu arttırmak. Gençlerimizin ülkesi ve milleti için üreten, bugünler ve yarınlar adına hayalleri güçlü ve o hayallerinin peşinden giden gençler olmasını önemsiyoruz. 21 yıllık süreçte cumhurbaşkanımızın ilk anda ortaya koyduğu hedef ve vizyondu bu. En büyük hedefimiz bu ülkenin tüm evlatlarını en mutlu ve donanımlı şekilde geleceğe hazırlamak. Bu proje bunun için var. Bakanımızla zaten pek çok çalışmamız var. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi var, sistem her şeyden önce bir hız ve etkin yönetim süreci. Artık sen ben anlayışının, senin bakanın benim bakanımın yani bir takım ben anlayışlarının geride kaldığı dönem. Biz olarak hareket ettiğimiz ve güzel sonuçlar ürettiğimiz bir dönem. Bu projeyi bugünlere getirmek nasip oldu. Bu hedefler adım adım gerçeğe dönüştü ve gençlerimizin bu projede yer alma heyecanını duygulanarak izledik. Ülkemizin kalkınması için elbette gençlerimize çok büyük sorumluluk düşüyor. Her gencimize ihtiyacımız var. Gençlerimizi çağın gerekleri ile donanımlı kılmaz ve yetiştirmezsek gelecek mücadelesinden başarılı çıkma şansımız yok. Türkiye’nin 2002’den bu yana elde ettiği kazanımlarda gençlerimizin öncü ruhunu görüyoruz. İnşallah şimdiki nesillerimiz de aldıkları bayrağı çok yükseklere taşıyacaklar. Bu hizmet yarışı bu şekilde devam edecek” dedi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR EŞİKTE

Proje tamamlandığında 55 bin kişinin istihdam edileceğine dikkat çeken Kasapoğlu, “Gençlerin bu çalışmalara yoğun katılım göstermesi bizi çok mutlu ediyor. Proje tamamlandığında 55 bin insanımızı istihdam ederek büyük bir başarı gerçekleştirmiş olacağız. Aileleri eklediğimizde yüz binlerce insanın etkilendiği bir çalışma olarak ifade etmek istiyorum. Türkiye önemli bir eşikte; 21 yıllık kazanımlarını, sanayisiyle, gençlik yatırımlarıyla, turizmiyle, eğitimiyle… Bunları yeni başarılarla taçlandırma adına önemli bir yol ayrımında. İnanıyorum ki bundan sonraki süreçte sizlerin teveccühü ile kazanımlarımızı devam ettirip yenilerini ekleyeceğiz. Bu şehir sembol bir şehir. Bu şehir bilinciyle, insanıyla özel bir şehir. İzmir ve tüm gençlerimiz için hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

BAKANLARIMA SONSUZ TEŞEKKÜRLER

Program kapsamında iş bulan ve çalışmaya başlayan gençlerden Mine Bayram, “Bize bu imkanı tanıyan bakanlarıma sonsuz teşekkürler. 22 yaşındayım doğma büyüme Suruçluyum. Mezun olduktan sonra birçok iş başvurusu yapmama rağmen olumlu sonuç alamadım. Evde oturduğum süreçte zor günler geçirdim. Kendimi işe yaramaz hissettiğim anda Suruç Belediyesi’nin beni yönlendirmesiyle çalışan ve üreten gençler programıyla işe başladım. Kendi ayaklarım üzerinde durabilmemin gururunu yaşıyorum. İşimi severek yapıyorum” sözleriyle duygularını dile getirdi.

 
Milletvekili adayının annesinin öldüğü kazada sanık suçlamaları reddetti
 
Et ve Süt Kurumu kasaplara da kırmızı et tedarik edecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in teknoloji üssünde yeni koridor, Bakan Varank'tan muhalefete 'uzay' çıkışı!
Urla ilçesindeki İzmir Teknoloji Üssü'nde düzenlenen Bilişim Vadisi İzmir-İstanbul-Bakü ...
Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı
İhracat nisan ayında yüzde 17,2 düşüşle 19 milyar 315 milyon dolar olarak ...
Ücretsiz doğalgaz desteğinin maliyeti belli oldu!
Karadeniz gazının devreye alınması sonrasında bir ay boyunca ücretsiz ...
 
Bakan Bilgin'den "Mesai 6 saat olsun" önerisi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gelişen yeni iş ortamları ...
Ege Serbest Bölgesi'nin sınırları genişledi
Gaziemir ilçesinde bulunan Ege Serbest Bölgesi sınırlarının genişlemesine ...
3600 ek gösterge: Memurların tamamı yararlanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeyle ilgili ...
 
Ücretsiz doğalgazda tarihler belli oldu!
"Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Marble'da sürdürülebilirlik zirvesi!
28'incisi düzenlenen Marble İzmir;  dünya doğal taş sektörünü Fuarizmir'de ...
'Asgari ücret' ve 'emekli maaşı' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret artışında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri