POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
21 Temmuz 2022 Perşembe - 10:47

Test verileriyle kritik uyarı: Koronavirüs gümbür gümbür geliyor!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, kış aylarında yapılan testlerin yüzde 12'si pozitifken, şu an yapılan testlerin yüzde 40 oranında pozitif çıktığını belirtip, "Koronavirüs yoğun bir şekilde gümbür gümbür geliyor" diyerek, uyardı.

Test verileriyle kritik uyarı: Koronavirüs gümbür gümbür geliyor!

'Salgın sürecini atlattık, eski hayatımıza geri dönüyoruz, maskelere veda ediyoruz' derken koronavirüs yeniden tırmanışa geçti. Mayıs ayı sonunda 7 bin olan vaka sayısı, Sağlık Bakanlığı, koronavirüs vaka sayısının 11-17 Temmuz tarihleri arasında 226 bin 553'e yükseldiğini açıkladı. Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, kış aylarında yapılan testlerin yüzde 12'si pozitifken, şu an yapılan testlerin yüzde 40 oranında pozitif çıktığını söyledi. Koronavirüsün Türkiye'de şu an koşar adım gittiğine dikkati çekip, "Koronavirüs, yoğun bir şekilde, gümbür gümbür geliyor. İnsanlar Covid-19 olduğunu bilmeden, kendisini grip zannederek dışarda geziyor" dedi. Hem aşı olup hem de hastalık geçiren kişilerin, koronavirüse karşı yüzde 98 oranında korunduğunu vurgulayan

Prof. Dr. Sakarya, "Asıl problemi aşı karşıtları yaşayacak. Çünkü yeni varyant, bulaşıcılığı ve öldürme oranı çok daha yüksek olarak geliyor" diye konuştu.

'ŞU AN SOLUNUM SİSTEMİ İLE GEÇEBİLECEK TÜM HASTALIKLAR İÇİN AÇIK KAPIYIZ'

Şu an, son çıkan varyant olan Omicron'un alt varyantlarının hakim olduğunu belirten Prof. Dr. Serhan Sakarya, şöyle devam etti:

"Son varyantın çok fazla bulaşıcı. Ölüm oranlarına bakıldığında geçtiğimiz dönemlerde yüzde 1 olan ölüm oranı, şu an binde 1'lere indi. Bunun nedeni elbette aşı. Her zaman söylediğimiz bir şey var. Aşı sizin enfeksiyonu tekrar geçirmenizi engellemez. Ciddi hasta olmanızı, hastaneye yatışınızı engeller. Fakat baktığınız zaman dünyada Covid-19'u yok saymak gibi bir otorite gelişti. Görmezden gelmeye başladık. Maske, mesafe ve hijyeni unuttuk. Türkiye'de de bunların hepsi yok edildi. Şu an solunum sistemi ile geçebilecek tüm hastalıklar için açık kapıyız."

Vaka sayılarının kış aylarında günlük 70-80 bini bulma ihtimalinin çok yüksek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sakarya, "Şu an vaka sayılarının diğer ülkelere göre düşük çıkmasının bir sebebi de tarama testlerinin istenmemesi. Bundan 4-5 ay önce günlük 400-500 test yapıyorduk ve bu testlerin yüzde 12'si pozitif çıkıyordu. Şu an günlük 60-70 test yapıyoruz ve bu testlerin yüzde 40'ı pozitif çıkıyor. Yani 500 kişiye test yapsak, 200'ü pozitif çıkacak demektir bu. Daha önce böyle bir dönem hiç yaşamadık" diye konuştu.

AŞILAR BİZİ HALA KORUYOR

Yaz aylarında grip, soğuk algınlığı, üşütme gibi hastalıkların görülmesinin alışılmış bir durum olmadığını anca bu şikayetlerle gelen çok sayıda kişi olduğunu  vurgulayan Prof. Dr. Sakarya, "Bu da insanlar Covid-19 ancak bunu bilmeden dışarda dolaşıyor demektir bu. Ancak şu da bir gerçek ki, bu durum toplumsal bağışıklığın da geliştiğinin göstergesi. İnsanlar Covid-19 oluyor ancak hafif atlatıyor" dedi.

'AŞI KARŞITLARI ARTIK KORKSUN'

"Yine de kişi virüsün yoğun olduğu bölgelerde maskesiz geziyorsa, mesafeyi korumuyorsa ve hijyene de çok dikkat etmiyorsa aşıya rağmen hasta olabilir" diyen  Prof. Dr. Serhan Sakarya, "Özellikle aşı karşıtlarının Omicron'un yeni çıkan alt varyantlarıyla başları çok sorunlu olacak. 'ar. Yapılan araştırmalar, şu an aşı olmayan hasta kesiminde hastaneye yatış oranlarının 7-7,5 kat, ölüm oranlarının ise 14 kat yüksek olduğunu gösteriyor. Bu, sonbahar ayında tüm dünyada hakim varyant olarak karşımıza çıkacak. Bulaşma ve ölüm oranları çok yüksek olarak geliyor. Aşı karşıtlarına kolay gelsin" diye konuştu. (DHA)

 
Sivillerin öldüğü saldırıya ilişkin açıklama
 
CHP'den İzmir'de 'seyyar çalıştay' hazırlığı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık corona virüs tablosu açıklandı
Haftalık corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de 11-17 Temmuz haftasında ...
Tabip Odası’ndan rehavet uyarısı ve HES kodu çağrısı!
Pandemiyle mücadelede son durum hakkında açıklama yapan İzmir Tabip Odası ...
DSÖ: Vaka artışları daha kötüye gidebilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa ...
 
Bakan Koca: Vaka artışı 40 katına çıktı!
Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 vakalarında 40 kat artış yaşandığını söylerken ...
Uzmanından 'yaz enfeksiyonları' uyarısı
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, aşırı sıcaklarda serinlemek için ...
En sık görülen Covid belirtisi değişti!
İngiltere'de 17 bin 500 kişiden gelen verilere göre, Covid testi pozitif ...
 
Covid-19'un Centaurus varyantı yayılıyor!
Dünya çapında 6.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Covid-19 ...
Bakan Koca açıkladı: Sağlıkta şiddete yeni önlem
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık kurumlarının güvenliği için, giriş ...
Haftalık koronavirüs tablosu açıklandı
4-10 Temmuz 2022 tarihlerini kapsayan Türkiye'nin haftalık Covid-19 vaka ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri